Prażonki

Prażonki

Kuchnia regionalna zawsze potrafi czymś zaskoczyć. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na prażonki (zwane też pieczonkami, duszonkami czy prażuchami), przygotowywane tradycyjnie w żeliwnym, pięciolitrowym garnku na ognisku. To genialna alternatywa dla grilla, coś innego, przy czym również można posiedzieć na dworze, korzystając z pięknej pogody! A jakie smaczne! Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować. I jeszcze jedno: choć to oczywiście już nie to samo, prażonki można przygotować też w domowych warunkach, w garnku.

0.

Lista zakupów (proporcje na ok. 10 osób):

  • 3 kg ziemniaków sałatkowych pokrojonych w ćwiartki
  • 500 g buraków pokrojonych w plasterki
  • 500 g cebuli pokrojonej w półkrążki
  • 500 g kiełbasy pokrojonej w półkrążki
  • 500 g boczku surowego
  • 500 g boczku wędzonego
  • ½ kostki smalcu
  • 3 duże liście kapusty
  • Sól i pieprz

[:Listonic]


1

Dno garnka wykładamy skórą i tłuszczem pozostałymi z boczku. Następnie układamy pierwszą warstwę (z ok. 1/3 składników), na którą składają się kolejno: ziemniaki, buraki, cebula i mięso. Całość obficie solimy i pieprzymy.


2

Drugą i trzecią warstwę kładziemy według tej samej zasady – ziemniaki, buraki, cebula, mięcho, sól i pieprz.


3

Na górę całego kociołka rozkładamy pokrojony w mniejsze kawałki smalec, a następnie całość przykrywamy liśćmi kapusty.


4

20160605_191611_FotorRozpalamy ognisko w celu uzyskania żaru. Garnek szczelnie zamykamy i stawiamy go na żarze. Dusimy przez co najmniej godzinę.


5

Po godzinie duszenia danie jest gotowe. Możemy je teraz dobrze przemieszać i rozłożyć na talerze.


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest genialną alternatywą dla grilla.
Piękna, letnia pogoda sprzyja spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie. To świetna okazja, by zastąpić tradycyjnego grilla czymś innym.

Po drugie: jest prosty.
To jest to, co lubię – układamy pokrojone składniki w garze, doprawiamy, a reszta robi się praktycznie sama. My w tym czasie możemy skupić się na zacieśnianiu więzi przy dobrym piwku.

Po trzecie: jest rzadko spotykany.
Kuchnia regionalna zawsze potrafi zaskoczyć czymś nowym. Zagłębie atakuje ze swoimi prażonkami i… cóż, wygrywa. 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 0 / 5. Licznik ocen: 0

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

endriu

4 thoughts on “Prażonki

    1. bb, prawdopodobnie ilu ludzi, tyle przepisów. Taki urok specjałów regionalnych – każdy ma swoją wersję. Mnie zapoznano właśnie z taką, choć mam świadomość, że czasem dodaje się też np. marchew. Polecam jednak porozglądać się również w internecie, bo – jak teraz patrzę – w innych przepisach również występują zarówno smalec, jak i buraki (nawet w opisie na Wikipedii). A – jeśli mogę spytać – gdzie spotkałeś/aś się z przepisem na prażonki bez wspomnianych składników? Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *