Pasta łososiowa
Początek roku to czas, gdy wielu ludzi ze smutkiem odwraca wzrok od rzeczy smacznych i zaczyna skupiać się na produktach nudnych i zdrowych. A przecież dietetyczne i odżywcze jedzenie nie musi być nijakie! Dziś przedstawię Wam uniwersalną i błyskawiczną w przygotowaniu pastę łososiową, która już od dłuższego czasu gości na moim stole niemal codziennie. Zaczynamy!
Lista zakupów
- 1 opakowanie łososia wędzonego na gorąco (ja wybieram z pieprzem i już później w żaden sposób nie doprawiam pasty)
- 1 serek wiejski lekki
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, czyli łososia oraz serek, i blendujemy na gładką masę. Jeśli wybraliśmy łososia bez pieprzu, możemy dodatkowo doprawić naszą pastę (ja nigdy tego nie robię). I to tyle, obiecałem, że będzie błyskawicznie. 🙂
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest błyskawiczny i banalnie prosty!
Przygotowanie smacznej, dietetycznej i dość rzadko spotykanej na stołach pasty trwa zaledwie parę minut – w sam raz, by stosować ją na co dzień!
Po drugie: jest dietetyczny i odżywczy.
Łosoś i serek wiejski wręcz słyną z tego, że przy niskiej kaloryczności dostarczają ogromną ilość białka. To idealne smarowidło dla osób dbających o sylwetkę!
Po trzecie: wspaniale łączy się z warzywami.
Uwielbiam używać tej pasty w charakterze podkładu pod warzywa. Znakomicie komponuje się z rzodkiewką, ogórkiem, a nawet surową cebulą.