Makaron z kurkami i boczkiem

Makaron z kurkami i boczkiem

Świeże i aromatyczne kurki to świetny dodatek do makaronu. Nie potrzebują dużego towarzystwa, wystarczy odrobina boczku i lekki sos śmietanowy. To szybkie w wykonaniu danie stanowi idealny pomysł na letni obiad!

0.

Lista zakupów (na 4 porcje)

  • 250 g świeżych kurek
  • 250 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany 18%
  • 300 g makaronu
  • odrobina masła

Krok pierwszy: makaron gotujemy al dente, a cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażany na odrobinie masła. Do zeszklonej cebulki należy dodać boczek i całość chwilę przesmażyć. 


Krok drugi: następnie do sosu dodajemy kurki, a po chwili również śmietaną. Co ważne, śmietanę mieszamy wcześniej w 2 łyżkami z wody od makaronu. Całość mieszamy do połączenia. Sos przyprawiamy na patelni solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron.



Smacznego!

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym to punkt obowiązkowy jakże krótkiego sezonu na kurki. Jego przygotowanie trwa tyle, co czas gotowania makaronu. Jędrne grzyby i aromatyczny, kremowy sos to połączenie idealne. Przed gotowaniem należy jednak pamiętać o jednym – dobrym oczyszczeniu kurek z piasku. Inaczej zepsuje on cały efekt finalny dania.

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 18

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *