Makaron z kurkami i boczkiem
Świeże i aromatyczne kurki to świetny dodatek do makaronu. Nie potrzebują dużego towarzystwa, wystarczy odrobina boczku i lekki sos śmietanowy. To szybkie w wykonaniu danie stanowi idealny pomysł na letni obiad!
Lista zakupów (na 4 porcje)
- 250 g świeżych kurek
- 250 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 250 ml śmietany 18%
- 300 g makaronu
- odrobina masła
Krok pierwszy: makaron gotujemy al dente, a cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażany na odrobinie masła. Do zeszklonej cebulki należy dodać boczek i całość chwilę przesmażyć.
Krok drugi: następnie do sosu dodajemy kurki, a po chwili również śmietaną. Co ważne, śmietanę mieszamy wcześniej w 2 łyżkami z wody od makaronu. Całość mieszamy do połączenia. Sos przyprawiamy na patelni solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron.
Smacznego!
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym to punkt obowiązkowy jakże krótkiego sezonu na kurki. Jego przygotowanie trwa tyle, co czas gotowania makaronu. Jędrne grzyby i aromatyczny, kremowy sos to połączenie idealne. Przed gotowaniem należy jednak pamiętać o jednym – dobrym oczyszczeniu kurek z piasku. Inaczej zepsuje on cały efekt finalny dania.