Makaron z łososiem i rukolą

Makaron z łososiem i rukolą
Reklamy

Uwielbiam makarony! Pozwalają błyskawicznie przygotować pyszne, pożywne i pełnowartościowe dania, gdy nie ma się najmniejszej ochoty na gotowanie. Dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na makaron z łososiem, rukolą i paroma innymi pysznymi dodatkami.

0.

Lista zakupów

  • 1 łosoś wędzony na gorąco
  • 200 g makaronu (u mnie: świderki)
  • 4 duże cebule
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany (330 g)
  • 350 g rukoli
  • 50 g oliwek
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 15 g szczypiorku
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka soli (łyżka do makaronu, łyżeczka do warzyw i sosu)
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Kroimy na mniejsze kawałki: łososia, cebulę, oliwki oraz suszone pomidory. Myjemy rukolę, jeśli kupiliśmy niemytą.


Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przy gotowaniu wykorzystujemy łyżkę soli.


Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju, po czym dodajemy cebulę i podsmażamy ją przez około 4–5 minut. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy całość i znów podsmażamy przez około 4 minuty. W podobny sposób postępujemy kolejno z: suszonymi pomidorami i przyprawami, łososiem, oliwkami, a w końcu szczypiorkiem i ugotowanym wcześniej makaronem.


Do całości dodajemy rukolę (partiami – rukola będzie zmniejszała swoją objętość, więc finalnie na pewno zmieści się cała) i mieszamy danie. Gdy cała rukola się już zagrzeje, a konsystencja potrawy będzie nam odpowiadać – nakładamy i wcinamy.



Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest pyszny!

Niemal każdy ze składników ma swój charakterystyczny, dość intensywny smak, mimo to razem tworzą smaczną, spójną całość.

Po drugie: jest prosty.

Wystarczy ugotować makaron, a potem dodawać na patelnię po kolei wszystkie składniki – nawet dziecko sobie z tym poradzi.

Po trzecie: jest pożywny.

Być może ten makaron na taki nie wygląda, ale naprawdę potrafi powstrzymać głód!

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 18

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *