Makaron z łososiem i rukolą
Uwielbiam makarony! Pozwalają błyskawicznie przygotować pyszne, pożywne i pełnowartościowe dania, gdy nie ma się najmniejszej ochoty na gotowanie. Dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na makaron z łososiem, rukolą i paroma innymi pysznymi dodatkami.
Lista zakupów
- 1 łosoś wędzony na gorąco
- 200 g makaronu (u mnie: świderki)
- 4 duże cebule
- 1 opakowanie kwaśnej śmietany (330 g)
- 350 g rukoli
- 50 g oliwek
- 50 g suszonych pomidorów
- 15 g szczypiorku
- 1 łyżka + 1 łyżeczka soli (łyżka do makaronu, łyżeczka do warzyw i sosu)
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Kroimy na mniejsze kawałki: łososia, cebulę, oliwki oraz suszone pomidory. Myjemy rukolę, jeśli kupiliśmy niemytą.
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przy gotowaniu wykorzystujemy łyżkę soli.
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju, po czym dodajemy cebulę i podsmażamy ją przez około 4–5 minut. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy całość i znów podsmażamy przez około 4 minuty. W podobny sposób postępujemy kolejno z: suszonymi pomidorami i przyprawami, łososiem, oliwkami, a w końcu szczypiorkiem i ugotowanym wcześniej makaronem.
Do całości dodajemy rukolę (partiami – rukola będzie zmniejszała swoją objętość, więc finalnie na pewno zmieści się cała) i mieszamy danie. Gdy cała rukola się już zagrzeje, a konsystencja potrawy będzie nam odpowiadać – nakładamy i wcinamy.
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest pyszny!
Niemal każdy ze składników ma swój charakterystyczny, dość intensywny smak, mimo to razem tworzą smaczną, spójną całość.
Po drugie: jest prosty.
Wystarczy ugotować makaron, a potem dodawać na patelnię po kolei wszystkie składniki – nawet dziecko sobie z tym poradzi.
Po trzecie: jest pożywny.
Być może ten makaron na taki nie wygląda, ale naprawdę potrafi powstrzymać głód!