Błyskawiczny sos czosnkowy

Błyskawiczny sos czosnkowy
Reklamy

Sos czosnkowy to absolutny klasyk. Jego przeciwnicy mawiają, że nieważne, jakie danie z nim podamy – wszystko smakuje jak sos czosnkowy. Ja jestem zdania, że jest w tym wiele racji, ale tyczy się to prawie wszystkich sosów, z keczupem i majonezem włącznie. A prawda jest taka, że dobrze zrobiony sos czosnkowy to samo zdrowie, okraszone wyrazistym smakiem i zapachem. Świetny, uniwersalny dodatek do wielu dań. Tylko z nim nie przesadzajcie, chyba że chcecie mieć pusty przedział w pociągu. 🙂

0.

Lista zakupów:

  • Jogurt naturalny 0% (150 ml)
  • 2 ząbki czosnku
  • Solidna szczypta soli
  • Płaska łyżeczka pieprzu
  • Łyżeczka koperku suszonego

[:Listonic]


1

Obieramy czosnek i wyciskamy go przez praskę do miski z jogurtem.


2

Dosypujemy do mieszanki koperek, przyprawy i mieszamy całość. Gotowe!


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest uniwersalny.
Sos czosnkowy świetnie smakuje ze wszystkim. Możemy go podać na pizzy, zapiekankach, do mięs (np. karkóweczki z szynkowaru), a także np. do zapiekanki.

Po drugie: jest zdrowy.
Czosnek to naturalny antybiotyk, poprawia odporność, ma mnóstwo witamin, soli mineralnych, mikroelementów i olejków eterycznych. Hamuje rozwój chorób, wspomaga trawienie, a także obniża ciśnienie krwi. Jogurt nie pozostaje daleko w tyle – zawiera dużo wapnia, ma korzystny wpływ na cerę, a kultury bakterii w nim zawarte świetnie działają na układ trawienny. Innymi słowy – sos czosnkowy powinniśmy zażywać jak witaminki!

Po trzecie: jest dietetyczny.
Jogurt 0%, brak dodatkowego tłuszczu (np. majonezu), wysoka zawartość białka i niepowtarzalny smak – ten sos może być śmiało stosowany w większości diet niskotłuszczowych, nawet na Dukanie. Jasne, podanie go w roli dodatku do pizzy wcale nie pomoże nam schudnąć, ale jeśli zjemy go np. z pieczonym łososiem albo kurczaczkiem, z pewnością nie zaszkodzi. A poprawi odporność, co też jest bardzo ważne, a często marginalizowane na diecie.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4 / 5. Licznik ocen: 1

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *