Makaron w oliwie z ostrą papryczką

Makaron w oliwie z ostrą papryczką

Pyszne dania nie muszą być skomplikowane – czasem wystarczy ledwie kilka składników, by wyczarować prawdziwe cudo! Przedstawiamy Wam jeden z najszybszych, najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących przepisów prosto z Włoch – makaron w oliwie z ostrą papryczką i czosnkiem!

0.

Lista zakupów (dla 3–4 osób)

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 ostre papryczki
  • 1 główka czosnku
  • ok. 100 ml oliwy
  • 50 g sera Grana Padano lub parmezanu

Kroimy czosnek oraz papryczkę w talarki, ścieramy ser na tarce.


Wstawiamy makaron, by ugotować go al-dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie, gdy spaghetti będzie powoli dochodziło, przechodzimy do kolejnego kroku.


Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę (nie może być zbyt gorąca, ale nie powinna też być zbyt zimna) i dodajemy papryczkę oraz czosnek. Warzywa mają lekko się podsmażać przez co najmniej kilka minut, by oddać smak.


Po paru minutach dodajemy do oliwy z papryczką i czosnkiem ugotowany makaron, całość mieszamy i krótko podsmażamy. Po chwili przekładamy spaghetti na talerze i posypujemy startym serem. Nasze błyskawiczne danie jest gotowe. 🙂


Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest niesamowicie prosty.

To w zasadzie tylko trzy niezbędne składniki, a do tego oliwa i ewentualnie ser. Ja uwielbiam takie dania, a Wy?

Po drugie: jest błyskawiczny.

Przygotowanie wszystkiego trwa ledwie kilkanaście minut – czy może być lepszy sposób na pełnoprawny obiad dla 3–4 osób?

Po trzecie: jest pyszny.

To niby tylko parę składników, ale tak idealnie one się ze sobą komponują, że nie potrzeba nic więcej. Zauważcie, że dania w żaden sposób nie przyprawiamy (poza samym makaronem, do którego dodaje się sól podczas gotowania) – czosnek i papryczka bronią się same!

Po czwarte: jest propozycją dla wegetarian lub wegan.

Nie oszukujmy się – ser podbija doznania smakowe, ale nie jest w tym daniu niezbędny. Jeśli preferujemy kuchnię wegańską, spokojnie możemy z niego zrezygnować.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.2 / 5. Licznik ocen: 17

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *