Makaron w oliwie z ostrą papryczką

Makaron w oliwie z ostrą papryczką
Reklamy

Pyszne dania nie muszą być skomplikowane – czasem wystarczy ledwie kilka składników, by wyczarować prawdziwe cudo! Przedstawiamy Wam jeden z najszybszych, najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących przepisów prosto z Włoch – makaron w oliwie z ostrą papryczką i czosnkiem!

0.

Lista zakupów (dla 3–4 osób)

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 ostre papryczki
  • 1 główka czosnku
  • ok. 100 ml oliwy
  • 50 g sera Grana Padano lub parmezanu

Kroimy czosnek oraz papryczkę w talarki, ścieramy ser na tarce.


Wstawiamy makaron, by ugotować go al-dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie, gdy spaghetti będzie powoli dochodziło, przechodzimy do kolejnego kroku.


Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę (nie może być zbyt gorąca, ale nie powinna też być zbyt zimna) i dodajemy papryczkę oraz czosnek. Warzywa mają lekko się podsmażać przez co najmniej kilka minut, by oddać smak.


Po paru minutach dodajemy do oliwy z papryczką i czosnkiem ugotowany makaron, całość mieszamy i krótko podsmażamy. Po chwili przekładamy spaghetti na talerze i posypujemy startym serem. Nasze błyskawiczne danie jest gotowe. 🙂


Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest niesamowicie prosty.

To w zasadzie tylko trzy niezbędne składniki, a do tego oliwa i ewentualnie ser. Ja uwielbiam takie dania, a Wy?

Po drugie: jest błyskawiczny.

Przygotowanie wszystkiego trwa ledwie kilkanaście minut – czy może być lepszy sposób na pełnoprawny obiad dla 3–4 osób?

Po trzecie: jest pyszny.

To niby tylko parę składników, ale tak idealnie one się ze sobą komponują, że nie potrzeba nic więcej. Zauważcie, że dania w żaden sposób nie przyprawiamy (poza samym makaronem, do którego dodaje się sól podczas gotowania) – czosnek i papryczka bronią się same!

Po czwarte: jest propozycją dla wegetarian lub wegan.

Nie oszukujmy się – ser podbija doznania smakowe, ale nie jest w tym daniu niezbędny. Jeśli preferujemy kuchnię wegańską, spokojnie możemy z niego zrezygnować.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.2 / 5. Licznik ocen: 17

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

0 0 vote
Article Rating
endriu

endriu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chcesz podzielić się opinią ? Zostaw nam komentarz. x
()
x