Leczo z boczniakami
Leczo to świetna propozycja na obiad niezależnie od pory roku. Jest idealnie sycące i aromatyczne. Ciekawą propozycją jest wersja z boczniakami. Danie jest trochę lżejsze od tradycyjnej wersji z mięsem, a naprawdę warte wypróbowania.
Lista zakupów ( na 4-5 porcji )
- 250 g boczniaków
- 3 papryki – czerwona, zielona i żółta
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka/ostra/wędzona
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki cukru trzcinoweg
Krok pierwszy: cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć w garnku na rozgrzanej łyżce oleju. Po chwili dodać paprykę i przyprawy. Smażyć całość przez około 5 minut.
Krok drugi: w międzyczasie przygotować boczniaki: pokrojone grzyby wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć przez minutę bez mieszania. Gdy zaczną nabierać złotego koloru dodać sos sojowy, cukier i lekko oprószyć pieprzem. Całość przemieszać, tak aby wszystko pokryło się sosem. Podsmażyć do odparowania płynu.
Krok trzeci: do podsmażonej papryki dorzucić cukinię oraz krojone pomidory. Całość wymieszać i gotować przez 10-15 minut. Gdy warzywa będą już miękkie dodać boczniaki i dokładnie wymieszać.
Gotowe leczo można podawać z pieczywem lub kaszą.
Smacznego!
Dlaczego warto przygotować wersję z boczniakami?
– jest to świetny sposób na urozmaicenie typowo mięsnych potraw,
– są bogate w wartości odżywcze,
– są niskokaloryczne.