Leczo z boczniakami

Leczo z boczniakami

Leczo to świetna propozycja na obiad niezależnie od pory roku. Jest idealnie sycące i aromatyczne. Ciekawą propozycją jest wersja z boczniakami. Danie jest trochę lżejsze od tradycyjnej wersji z mięsem, a naprawdę warte wypróbowania.

0.

Lista zakupów ( na 4-5 porcji )

  • 250 g boczniaków
  • 3 papryki – czerwona, zielona i żółta
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka/ostra/wędzona
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki cukru trzcinoweg

Krok pierwszy: cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć w garnku na rozgrzanej łyżce oleju. Po chwili dodać paprykę i przyprawy. Smażyć całość przez około 5 minut.

 

Krok drugi: w międzyczasie przygotować boczniaki: pokrojone grzyby wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć przez minutę bez mieszania. Gdy zaczną nabierać złotego koloru dodać sos sojowy, cukier i lekko oprószyć pieprzem. Całość przemieszać, tak aby wszystko pokryło się sosem. Podsmażyć do odparowania płynu.


Krok trzeci: do podsmażonej papryki dorzucić cukinię oraz krojone pomidory. Całość wymieszać i gotować przez 10-15 minut. Gdy warzywa będą już miękkie dodać boczniaki i dokładnie wymieszać. 


Gotowe leczo można podawać z pieczywem lub kaszą.



Smacznego!

Dlaczego warto przygotować wersję z boczniakami?

 – jest to świetny sposób na urozmaicenie typowo mięsnych potraw,

 – są bogate w wartości odżywcze,

 – są niskokaloryczne.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *