Pierniczki bożonarodzeniowe

Pierniczki bożonarodzeniowe

Boże Narodzenie to wspaniały czas, a spędzane z bliskimi chwile umilają przenikające się zapachy kapusty z pierogów, smażonej ryby i… pieczonych pierniczków. Nie mogło więc zabraknąć przepisu na te ostatnie również na Prostych-przepisach! Zachęcamy Was do zapoznania się ze sposobem na wykonanie prostych i szybkich świątecznych pierniczków. 🙂 

0.

Lista zakupów

Przygotowanie składników (proporcje na ok. 130–140 pierniczków):
  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g płynnego miodu (jeśli macie skrystalizowany, wystarczy go podgrzać na czas mieszania z przyprawami)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 25–30 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Do miski z miodem wsypujemy cynamon, imbir oraz przyprawę do piernika, a następnie dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.


Wbijamy jajka do miski i miksujemy je z cukrem na puszystą masę.


W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę i sodę, następnie dodajemy miód z przyprawami i w paru ruchach je ze sobą łączymy. Do miski dolewamy zmiksowane jajka z cukrem, a następnie solidnie mieszamy ze sobą całość (można robotem kuchennym z końcówką do ciasta).


Gdy składniki się ze sobą wstępnie połączą, zaczynamy ugniatać ciasto rękoma. Wyrobione ciasto przekładamy do oddzielnej miski i zostawiamy w chłodnym miejscu, by odpoczęło co najmniej przez godzinę (a najlepiej – przez kilka).


Wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkujemy do grubości ok. 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy pierniczki o dowolnym wzorze. Pozostałe po wycinaniu brzegi ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy, aż do wyczerpania materiału.


Pierniczki układamy na blasze, zachowując między nimi odstępy (trochę urosną – uwaga, by się nie posklejały!), i pieczemy w 160°C przez ok. 15 minut. Po tym czasie nasze wypieki są gotowe, wyjmujemy je na ruszt i zostawiamy do ostygnięcia.
Pierniczki zmiękną, jeśli będziemy je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Jeśli chcemy, pierniki możemy udekorować, np. lukrem z naszego innego przepisu: proste-przepisy.pl/blyskawiczny-lukier-waniliowy.


Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: święta pachną jak piernik!

Pierniczki w Boże Narodzenie to już tradycja. Bez tego obłędnego zapachu święta zdecydowanie nie byłyby tym samym.

Po drugie: są proste.

W połączeniu ze sobą kilku składników nie ma żadnej filozofii. A jaki efekt!

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 5 / 5. Licznik ocen: 4

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *