Pierniczki bożonarodzeniowe

Pierniczki bożonarodzeniowe
Reklamy

Boże Narodzenie to wspaniały czas, a spędzane z bliskimi chwile umilają przenikające się zapachy kapusty z pierogów, smażonej ryby i… pieczonych pierniczków. Nie mogło więc zabraknąć przepisu na te ostatnie również na Prostych-przepisach! Zachęcamy Was do zapoznania się ze sposobem na wykonanie prostych i szybkich świątecznych pierniczków. 🙂 

0.

Lista zakupów

Przygotowanie składników (proporcje na ok. 130–140 pierniczków):
  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g płynnego miodu (jeśli macie skrystalizowany, wystarczy go podgrzać na czas mieszania z przyprawami)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 25–30 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Do miski z miodem wsypujemy cynamon, imbir oraz przyprawę do piernika, a następnie dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.


Wbijamy jajka do miski i miksujemy je z cukrem na puszystą masę.


W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę i sodę, następnie dodajemy miód z przyprawami i w paru ruchach je ze sobą łączymy. Do miski dolewamy zmiksowane jajka z cukrem, a następnie solidnie mieszamy ze sobą całość (można robotem kuchennym z końcówką do ciasta).


Gdy składniki się ze sobą wstępnie połączą, zaczynamy ugniatać ciasto rękoma. Wyrobione ciasto przekładamy do oddzielnej miski i zostawiamy w chłodnym miejscu, by odpoczęło co najmniej przez godzinę (a najlepiej – przez kilka).


Wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkujemy do grubości ok. 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy pierniczki o dowolnym wzorze. Pozostałe po wycinaniu brzegi ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy, aż do wyczerpania materiału.


Pierniczki układamy na blasze, zachowując między nimi odstępy (trochę urosną – uwaga, by się nie posklejały!), i pieczemy w 160°C przez ok. 15 minut. Po tym czasie nasze wypieki są gotowe, wyjmujemy je na ruszt i zostawiamy do ostygnięcia.
Pierniczki zmiękną, jeśli będziemy je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Jeśli chcemy, pierniki możemy udekorować, np. lukrem z naszego innego przepisu: proste-przepisy.pl/blyskawiczny-lukier-waniliowy.


Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: święta pachną jak piernik!

Pierniczki w Boże Narodzenie to już tradycja. Bez tego obłędnego zapachu święta zdecydowanie nie byłyby tym samym.

Po drugie: są proste.

W połączeniu ze sobą kilku składników nie ma żadnej filozofii. A jaki efekt!

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 5 / 5. Licznik ocen: 4

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

0 0 vote
Article Rating
endriu

endriu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chcesz podzielić się opinią ? Zostaw nam komentarz. x
()
x