Pierniczki bożonarodzeniowe
Boże Narodzenie to wspaniały czas, a spędzane z bliskimi chwile umilają przenikające się zapachy kapusty z pierogów, smażonej ryby i… pieczonych pierniczków. Nie mogło więc zabraknąć przepisu na te ostatnie również na Prostych-przepisach! Zachęcamy Was do zapoznania się ze sposobem na wykonanie prostych i szybkich świątecznych pierniczków. 🙂
Lista zakupów
Przygotowanie składników (proporcje na ok. 130–140 pierniczków):
- 1 kg mąki pszennej
- 500 g płynnego miodu (jeśli macie skrystalizowany, wystarczy go podgrzać na czas mieszania z przyprawami)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 25–30 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Do miski z miodem wsypujemy cynamon, imbir oraz przyprawę do piernika, a następnie dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.
Wbijamy jajka do miski i miksujemy je z cukrem na puszystą masę.
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę i sodę, następnie dodajemy miód z przyprawami i w paru ruchach je ze sobą łączymy. Do miski dolewamy zmiksowane jajka z cukrem, a następnie solidnie mieszamy ze sobą całość (można robotem kuchennym z końcówką do ciasta).
Gdy składniki się ze sobą wstępnie połączą, zaczynamy ugniatać ciasto rękoma. Wyrobione ciasto przekładamy do oddzielnej miski i zostawiamy w chłodnym miejscu, by odpoczęło co najmniej przez godzinę (a najlepiej – przez kilka).
Wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkujemy do grubości ok. 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy pierniczki o dowolnym wzorze. Pozostałe po wycinaniu brzegi ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy, aż do wyczerpania materiału.
Pierniczki układamy na blasze, zachowując między nimi odstępy (trochę urosną – uwaga, by się nie posklejały!), i pieczemy w 160°C przez ok. 15 minut. Po tym czasie nasze wypieki są gotowe, wyjmujemy je na ruszt i zostawiamy do ostygnięcia.
Pierniczki zmiękną, jeśli będziemy je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Jeśli chcemy, pierniki możemy udekorować, np. lukrem z naszego innego przepisu: proste-przepisy.pl/blyskawiczny-lukier-waniliowy.
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: święta pachną jak piernik!
Pierniczki w Boże Narodzenie to już tradycja. Bez tego obłędnego zapachu święta zdecydowanie nie byłyby tym samym.
Po drugie: są proste.
W połączeniu ze sobą kilku składników nie ma żadnej filozofii. A jaki efekt!