Indyk w sosie curry z ryżem i pomidorami

Indyk w sosie curry z ryżem i pomidorami
Reklamy

Indyk w sosie curry to jedno z moich ulubionych dań – jest pyszny oraz bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, w dodatku jakoś nie potrafi mi się znudzić. Spróbujcie sami, zwłaszcza jeśli wyraziste smaki są Wam niestraszne!

0.

Lista zakupów

  • 400 g piersi indyka
  • 2 cebule
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • 8–9 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy (ważne, pomidory suszone na słońcu nie wydobędą tak dobrze smaku naszego dania!)
  • 400 g śmietany 18%
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki oleju lub oliwy do smażenia kurczaka

Przygotowujemy składniki: obieramy i tniemy cebulę oraz czosnek, pomidory oraz kurczaka kroimy w kostkę.


W dużej patelni podsmażamy indyka na dwóch łyżeczkach oliwy lub oleju, aż straci surowość. Dodajemy cebulę i czosnek, a następnie odparowujemy wodę, jeśli wytrąciła się z mięsa.

Po odparowaniu przyprawiamy nasze danie i dodajemy do niego suszone pomidory – oliwa, którą są nasiąknięte, pomoże świetnie rozprowadzić przyprawy po mięsie.


W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie ze wskazaniami podanymi na opakowaniu.


Polewamy danie śmietaną, mieszamy całość i zostawiamy na parę minut do odparowania.


Teraz wystarczy już tylko dodać ryż do sosu i wymieszać całość lub – jeśli wolimy – podać je osobno. Ja zdecydowanie jestem fanem pierwszego rozwiązania.



Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: to eksplozja smaków!

Porządnie doprawiony kurczak oraz suszone pomidory wydobywają z dania intensywny smak i aromat, dając nam nieco spolszczoną namiastkę orientalnego dania.

Po drugie: jest prosty.

Wystarczy ugotować ryż i po kolei dodawać składniki na patelnię. Poradzi sobie z tym dosłownie każdy. 🙂

Po trzecie: jest szybki.

Całą potrawę robi się bardzo szybko, a zwiększanie liczby składników (np. zastosowanie podwójnych lub potrójnych proporcji) nie wpływa znacząco na wydłużenie czasu przygotowania, dzięki czemu taki kurczak to świetne rozwiązanie na niespodziewanych gości. I na tych spodziewanych również. 😉

Po czwarte: jest jednym z moich ulubionych.

Może to trochę egoistyczne, ale nie będę Was okłamywał – mógłbym jeść to danie codziennie i nigdy by mi się nie znudziło!

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.9 / 5. Licznik ocen: 9

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

0 0 vote
Article Rating
endriu

endriu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chcesz podzielić się opinią ? Zostaw nam komentarz. x
()
x