Indyk w sosie curry z ryżem i pomidorami

Indyk w sosie curry z ryżem i pomidorami

Indyk w sosie curry to jedno z moich ulubionych dań – jest pyszny oraz bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, w dodatku jakoś nie potrafi mi się znudzić. Spróbujcie sami, zwłaszcza jeśli wyraziste smaki są Wam niestraszne!

0.

Lista zakupów

  • 400 g piersi indyka
  • 2 cebule
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • 8–9 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy (ważne, pomidory suszone na słońcu nie wydobędą tak dobrze smaku naszego dania!)
  • 400 g śmietany 18%
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki oleju lub oliwy do smażenia kurczaka

Przygotowujemy składniki: obieramy i tniemy cebulę oraz czosnek, pomidory oraz kurczaka kroimy w kostkę.


W dużej patelni podsmażamy indyka na dwóch łyżeczkach oliwy lub oleju, aż straci surowość. Dodajemy cebulę i czosnek, a następnie odparowujemy wodę, jeśli wytrąciła się z mięsa.

Po odparowaniu przyprawiamy nasze danie i dodajemy do niego suszone pomidory – oliwa, którą są nasiąknięte, pomoże świetnie rozprowadzić przyprawy po mięsie.


W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie ze wskazaniami podanymi na opakowaniu.


Polewamy danie śmietaną, mieszamy całość i zostawiamy na parę minut do odparowania.


Teraz wystarczy już tylko dodać ryż do sosu i wymieszać całość lub – jeśli wolimy – podać je osobno. Ja zdecydowanie jestem fanem pierwszego rozwiązania.



Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: to eksplozja smaków!

Porządnie doprawiony kurczak oraz suszone pomidory wydobywają z dania intensywny smak i aromat, dając nam nieco spolszczoną namiastkę orientalnego dania.

Po drugie: jest prosty.

Wystarczy ugotować ryż i po kolei dodawać składniki na patelnię. Poradzi sobie z tym dosłownie każdy. 🙂

Po trzecie: jest szybki.

Całą potrawę robi się bardzo szybko, a zwiększanie liczby składników (np. zastosowanie podwójnych lub potrójnych proporcji) nie wpływa znacząco na wydłużenie czasu przygotowania, dzięki czemu taki kurczak to świetne rozwiązanie na niespodziewanych gości. I na tych spodziewanych również. 😉

Po czwarte: jest jednym z moich ulubionych.

Może to trochę egoistyczne, ale nie będę Was okłamywał – mógłbym jeść to danie codziennie i nigdy by mi się nie znudziło!

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.6 / 5. Licznik ocen: 12

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *