Hot – dogi w trochę innej wersji
Domowe hot-dogi to idealny pomysł na kolację bądź przekąskę podczas imprezy ze znajomymi. Wykorzystanie do tego ciasta drożdżowego to strzał w dziesiątkę.
Lista zakupów ( na 6 sztuk)
- 45 g mleka
- 20 g cukru
- 30 g masła
- 10 g drożdży
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 6 parówek
- sól
Krok pierwszy: mleko umieścić w garnku, dodać do niego cukier i połowę masła. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników.
Krok drugi: do garnka dodać drożdże i jajka, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać mąkę i sól. Lekko wyrobić, a po chwili dodać drugą część masła. Wyrobić jednolite ciasto, które następnie należy odłożyć do wyrośnięcia.
Krok trzeci: wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na kształt prostokąta i pokroić na paski.
Krok czwarty: każdą parówkę owinąć spiralnie paskiem ciasta. Ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Można też posypać sezamem. Piec 8-10 minut w 230 stopniach.
Smacznego!
Mimo, że do przepisu wykorzystuje się ciasto drożdżowe to samo przygotowanie dania nie zajmuje specjalnie dużo czasu. Do środka można dodać ulubione dodatki, takie jak ser czy chociażby boczek. Takie domowe hot-dogi podawane z sosem czosnkowym zaspokoją każdą potrzebę na fast-food.