Hot – dogi w trochę innej wersji

Hot – dogi w trochę innej wersji

Domowe hot-dogi to idealny pomysł na kolację bądź przekąskę podczas imprezy ze znajomymi. Wykorzystanie do tego ciasta drożdżowego to strzał w dziesiątkę.

0.

Lista zakupów ( na 6 sztuk)

  • 45 g mleka
  • 20 g cukru
  • 30 g masła
  • 10 g drożdży
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 6 parówek
  • sól

Krok pierwszy: mleko umieścić w garnku, dodać do niego cukier i połowę masła. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników.

 

Krok drugi: do garnka dodać drożdże i jajka, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać mąkę i sól. Lekko wyrobić, a po chwili dodać drugą część masła. Wyrobić jednolite ciasto, które następnie należy odłożyć do wyrośnięcia.


Krok trzeci: wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na kształt prostokąta i pokroić na paski.


Krok czwarty: każdą parówkę owinąć spiralnie paskiem ciasta. Ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Można też posypać sezamem. Piec 8-10 minut w 230 stopniach.



Smacznego!

Mimo, że do przepisu wykorzystuje się ciasto drożdżowe to samo przygotowanie dania nie zajmuje specjalnie dużo czasu. Do środka można dodać ulubione dodatki, takie jak ser czy chociażby boczek. Takie domowe hot-dogi podawane z sosem czosnkowym zaspokoją każdą potrzebę na fast-food.

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *