Schab po cygańsku
Schab po cygańsku to świetny pomysł na smaczny i szybki do zrobienia obiad. Jest to alternatywa dla tradycyjnej formy podania kotletów schabowych. Co więcej, to danie przygotowuje się samo! Wystarczy wstawić formę do piekarnika.
Lista zakupów ( na 4 porcje )
- 5 kawałków schabu, rozbitych
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 5 plasterków żółtego sera
- 5 łyżek majonezu
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz, słodka papryka
Krok pierwszy: rozbite kotlety ze schabu oprószamy solą i pieprzem. Marchewkę kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.
Krok drugi: w naczyniu żaroodpornym układamy cebulę wymieszaną z marchewką. Na to wykładamy schab i całość posypujemy słodką papryką
Krok trzeci: wierzch kotletów smarujemy majonezem, a na to układamy plastry sera żółtego i pokruszoną mozzarellę.
Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy kolejne 20 minut.
Smacznego!
Dlaczego ten przepis?
– całość można przygotować w jednym naczyniu,
– warzywa można dowolnie zmieniać i dodać ulubione dodatki,
– super sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach.