Cukiniowo-ziemniaczany kuku z szafranem

Cukiniowo-ziemniaczany kuku z szafranem
Reklamy

Dzisiejsze danie będzie dość nietypowe, bo zaczerpnięte z książki Sabriny Ghayour pt. Sirocco, a w celu przetestowania przepisu postanowiliśmy nagiąć jedną z naszych zasad i wykorzystać składnik, który jest nieco trudniej dostępny – szafran. Przygotowane przez nas kuku to orientalny placek na bazie jajek, który dobrze smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Skusicie się?

0.

Lista zakupów

  • 2 cukinie,
  • 3 ziemniaki (ok. 350 g po obraniu),
  • 12 jajek,
  • 1 cebula,
  • 1 garść szczypiorku,
  • 1 g szafranu (u mnie: w proszku),
  • 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (150 g),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz do smaku.

1

Obieramy i podgotowujemy ziemniaki (ok. 15 minut gotowania), a następnie odcedzamy je i zostawiamy do ostygnięcia.


2

Do dużej miski wbijamy 12 jajek. Cebulę kroimy w kostkę, szczypiorek szatkujemy, a ostudzone ziemniaki oraz cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.


3

Teraz już tylko mieszamy wszystkie składniki: najpierw dodajemy ziemniaki, cukinię, cebulę i szczypior do jajek, następnie dorzucamy składniki sypkie, całość doprawiamy i dobrze ze sobą łączymy.


Przelewamy masę jajeczną do głębokiej foremki naczynia żaroodpornego lub dwóch mniejszych. Uwaga – im masa będzie grubsza, tym więcej czasu kuku będzie potrzebowało na upieczenie. Ważne jest też, by pozostawić ok. 2,5 cm odstępu od górnej krawędzi, ponieważ nasza masa urośnie i może wykipieć.
Jeżeli decydujemy się na pieczenie w blaszce, warto wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia i/lub natłuścić.

Kuku pieczemy przez 30–45 minut (w zależności od głębokości masy) w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Pod koniec pieczenia możemy rozkroić nasz wypiek, by temperatura zdołała dotrzeć do głębiej położonych partii (nie jest to konieczne, ale zalecam zrobienie tego zwłaszcza w przypadku pieczenia w głębokim naczyniu). Stan masy najlepiej kontrolować podobnie jak ciasto – za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków: gdy na wbitym patyczku nie zostanie przyklejona masa, danie będzie gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy kuku na parę minut, by zastygło – gorąca masa jajeczna może trochę pływać, ale zetnie się, gdy nieco się ostudzi. 


Smacznego!


Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: to moje drugie spotkanie z książką kucharską pt. Sirocco.

Być może pamiętacie potrawkę z bakłażana zaczerpniętą z tej samej książki. Jeśli któryś z przepisów przypadł Wam do gustu, koniecznie rozważcie taki zakup!

Po drugie: jest prosty.

Naprawdę cenię przepisy, w których wystarczy zmieszać ze sobą składniki i wstawić całość do piekarnika, a Wy?

Po trzecie: jest ciekawą odmianą od polskiej kuchni.

Kuku jest w Polsce potrawą prawie nieznaną, dlatego cieszę się, że mogłem podzielić się z Wami recepturą na to danie. 🙂

Przepis pochodzi z książki Sabriny Ghayour pt. Sirocco

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4 / 5. Licznik ocen: 1

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

0 0 vote
Article Rating
endriu

endriu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chcesz podzielić się opinią ? Zostaw nam komentarz. x
()
x