Cukiniowo-ziemniaczany kuku z szafranem

Cukiniowo-ziemniaczany kuku z szafranem

Dzisiejsze danie będzie dość nietypowe, bo zaczerpnięte z książki Sabriny Ghayour pt. Sirocco, a w celu przetestowania przepisu postanowiliśmy nagiąć jedną z naszych zasad i wykorzystać składnik, który jest nieco trudniej dostępny – szafran. Przygotowane przez nas kuku to orientalny placek na bazie jajek, który dobrze smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Skusicie się?

0.

Lista zakupów

  • 2 cukinie,
  • 3 ziemniaki (ok. 350 g po obraniu),
  • 12 jajek,
  • 1 cebula,
  • 1 garść szczypiorku,
  • 1 g szafranu (u mnie: w proszku),
  • 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (150 g),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz do smaku.

1

Obieramy i podgotowujemy ziemniaki (ok. 15 minut gotowania), a następnie odcedzamy je i zostawiamy do ostygnięcia.


2

Do dużej miski wbijamy 12 jajek. Cebulę kroimy w kostkę, szczypiorek szatkujemy, a ostudzone ziemniaki oraz cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.


3

Teraz już tylko mieszamy wszystkie składniki: najpierw dodajemy ziemniaki, cukinię, cebulę i szczypior do jajek, następnie dorzucamy składniki sypkie, całość doprawiamy i dobrze ze sobą łączymy.


Przelewamy masę jajeczną do głębokiej foremki naczynia żaroodpornego lub dwóch mniejszych. Uwaga – im masa będzie grubsza, tym więcej czasu kuku będzie potrzebowało na upieczenie. Ważne jest też, by pozostawić ok. 2,5 cm odstępu od górnej krawędzi, ponieważ nasza masa urośnie i może wykipieć.
Jeżeli decydujemy się na pieczenie w blaszce, warto wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia i/lub natłuścić.

Kuku pieczemy przez 30–45 minut (w zależności od głębokości masy) w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Pod koniec pieczenia możemy rozkroić nasz wypiek, by temperatura zdołała dotrzeć do głębiej położonych partii (nie jest to konieczne, ale zalecam zrobienie tego zwłaszcza w przypadku pieczenia w głębokim naczyniu). Stan masy najlepiej kontrolować podobnie jak ciasto – za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków: gdy na wbitym patyczku nie zostanie przyklejona masa, danie będzie gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy kuku na parę minut, by zastygło – gorąca masa jajeczna może trochę pływać, ale zetnie się, gdy nieco się ostudzi. 


Smacznego!


Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: to moje drugie spotkanie z książką kucharską pt. Sirocco.

Być może pamiętacie potrawkę z bakłażana zaczerpniętą z tej samej książki. Jeśli któryś z przepisów przypadł Wam do gustu, koniecznie rozważcie taki zakup!

Po drugie: jest prosty.

Naprawdę cenię przepisy, w których wystarczy zmieszać ze sobą składniki i wstawić całość do piekarnika, a Wy?

Po trzecie: jest ciekawą odmianą od polskiej kuchni.

Kuku jest w Polsce potrawą prawie nieznaną, dlatego cieszę się, że mogłem podzielić się z Wami recepturą na to danie. 🙂

Przepis pochodzi z książki Sabriny Ghayour pt. Sirocco

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4 / 5. Licznik ocen: 1

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *