Zapiekanki w stylu meksykańskim

Zapiekanki w stylu meksykańskim

Chrupiące bagietki z farszem w stylu meksykańskim to idealna propozycja na weekendową przekąskę. Sprawdzi się również jako danie na ciepło podczas spotkania z przyjaciółmi. Jak przygotować takie zapiekanki?

0.

Lista zakupów 

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 3 łyżki czerwonej fasoli
  • 100 g tartego sera
  • 1 bagietka
  •  

Krok pierwszy: pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na łyżce oleju wraz z czosnkiem, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość podsmażamy.

 

Krok drugi: do mięsa dodajemy passatę pomidorową, całość zagotowujemy. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy kukurydzę wraz z czerwoną fasolą. Doprawiamy do smaku.


Krok trzeci: bagietki przekrajamy na pół, można lekko wydrążyć z nich środek. W to miejsce nakładamy gotowy farsz z mięsa i warzyw. Całość posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 5-10 min (do zrumienienia) w 180 stopniach.

 


Smacznego!

Zapiekanki z bagietki to proste i często niedoceniane danie, które sprawdzi się przy każdej okazji. Ogromnym atutem jest możliwość wykonania ich w dowolnej kombinacji. Jednak te z daniem meksykańskim są wyjątkowo sycące i wyraziste w smaku. Tej wersji powinni spróbować wszyscy fani kuchni meksykańskiej!

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.