Zapiekanki w stylu meksykańskim
Chrupiące bagietki z farszem w stylu meksykańskim to idealna propozycja na weekendową przekąskę. Sprawdzi się również jako danie na ciepło podczas spotkania z przyjaciółmi. Jak przygotować takie zapiekanki?
Lista zakupów
- 300 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki kukurydzy
- 3 łyżki czerwonej fasoli
- 100 g tartego sera
- 1 bagietka
Krok pierwszy: pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na łyżce oleju wraz z czosnkiem, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość podsmażamy.
Krok drugi: do mięsa dodajemy passatę pomidorową, całość zagotowujemy. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy kukurydzę wraz z czerwoną fasolą. Doprawiamy do smaku.
Krok trzeci: bagietki przekrajamy na pół, można lekko wydrążyć z nich środek. W to miejsce nakładamy gotowy farsz z mięsa i warzyw. Całość posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 5-10 min (do zrumienienia) w 180 stopniach.
Smacznego!
Zapiekanki z bagietki to proste i często niedoceniane danie, które sprawdzi się przy każdej okazji. Ogromnym atutem jest możliwość wykonania ich w dowolnej kombinacji. Jednak te z daniem meksykańskim są wyjątkowo sycące i wyraziste w smaku. Tej wersji powinni spróbować wszyscy fani kuchni meksykańskiej!