Zupa krem pomidorowa

Zupa krem pomidorowa
Reklamy

Zupa pomidorowa to (poniedziałkowa) klasyka. Dziś jednak pokażę Wam, jak zrobić ją w nieco inny sposób – bez wykorzystania bazy rosołowej. Przedstawiam przepis na smaczną, prostą i niezwykle zdrową zupę krem pomidorową – bezglutenową, wegańską i antyrakową.

0.

Lista zakupów

Przygotowanie składników (proporcje na gar dla czterech osób):
  • 10 świeżych pomidorów
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 korzeń selera
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g brązowego ryżu
  • 200 ml wody (brak na zdjęciu)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowujemy wszystkie warzywa: obieramy i tniemy na niewielkie kawałki marchew, seler, pietruszkę, cebulę i czosnek, pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki.


Podsmażamy cebulę oraz czosnek, by lepiej oddały smak w zupie. W międzyczasie gotujemy ryż.


Do dużego garnka wlewamy 200 ml wody, a następnie wrzucamy wszystkie warzywa poza pomidorami. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy pomidory i mieszamy całość.


Zostawiamy zupę na wolnym ogniu na ok. 25–35 minut, by warzywa porządnie się rozgotowały. Gdy marchew i pietruszka będą miękkie, a z pomidorów zejdzie skórka – przechodzimy do kolejnego kroku.


Doprawiamy zupę oregano, solą i pieprzem, a następnie blendujemy miękkie warzywa do uzyskania kremu. Do zblendowanej zupy dodajemy ryż, całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Nasze danie jest gotowe.



Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest zdrowy!

Świeże warzywa są prawdziwą bombą witaminową, a pomidory mają działanie przeciwnowotworowe oraz obniżają cholesterol.

Po drugie: jest prosty.

Wystarczy ugotować ryż, podsmażyć cebulkę, a na koniec wrzucić większość składników do gara i zmiksować. 🙂

Po trzecie: jest wegański.

Nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego.

Po czwarte: jest bezglutenowy.

Nie zawiera mąki, więc może być spożywany przez osoby unikające glutenu.

Po piąte: to znakomita odmiana od tradycyjnej pomidorówki.

To danie raz na zawsze udowodni Wam, że zupa pomidorowa nie musi być rosołem z dodatkiem koncentratu pomidorowego. 😉 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.9 / 5. Licznik ocen: 10

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

0 0 vote
Article Rating
endriu

endriu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Chcesz podzielić się opinią ? Zostaw nam komentarz. x
()
x