Zupa krem pomidorowa

Zupa krem pomidorowa

Zupa pomidorowa to (poniedziałkowa) klasyka. Dziś jednak pokażę Wam, jak zrobić ją w nieco inny sposób – bez wykorzystania bazy rosołowej. Przedstawiam przepis na smaczną, prostą i niezwykle zdrową zupę krem pomidorową – bezglutenową, wegańską i antyrakową.

0.

Lista zakupów

Przygotowanie składników (proporcje na gar dla czterech osób):
  • 10 świeżych pomidorów
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 korzeń selera
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g brązowego ryżu
  • 200 ml wody (brak na zdjęciu)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowujemy wszystkie warzywa: obieramy i tniemy na niewielkie kawałki marchew, seler, pietruszkę, cebulę i czosnek, pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki.


Podsmażamy cebulę oraz czosnek, by lepiej oddały smak w zupie. W międzyczasie gotujemy ryż.


Do dużego garnka wlewamy 200 ml wody, a następnie wrzucamy wszystkie warzywa poza pomidorami. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy pomidory i mieszamy całość.


Zostawiamy zupę na wolnym ogniu na ok. 25–35 minut, by warzywa porządnie się rozgotowały. Gdy marchew i pietruszka będą miękkie, a z pomidorów zejdzie skórka – przechodzimy do kolejnego kroku.


Doprawiamy zupę oregano, solą i pieprzem, a następnie blendujemy miękkie warzywa do uzyskania kremu. Do zblendowanej zupy dodajemy ryż, całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Nasze danie jest gotowe.



Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest zdrowy!

Świeże warzywa są prawdziwą bombą witaminową, a pomidory mają działanie przeciwnowotworowe oraz obniżają cholesterol.

Po drugie: jest prosty.

Wystarczy ugotować ryż, podsmażyć cebulkę, a na koniec wrzucić większość składników do gara i zmiksować. 🙂

Po trzecie: jest wegański.

Nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego.

Po czwarte: jest bezglutenowy.

Nie zawiera mąki, więc może być spożywany przez osoby unikające glutenu.

Po piąte: to znakomita odmiana od tradycyjnej pomidorówki.

To danie raz na zawsze udowodni Wam, że zupa pomidorowa nie musi być rosołem z dodatkiem koncentratu pomidorowego. 😉 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.9 / 5. Licznik ocen: 11

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *