Domowy chleb

Domowy chleb
Reklamy

Zdecydowanie najczęściej jedzoną przez nas rzeczą jest… pieczywo. W sklepach mamy szeroki wybór chlebów, bułek, bagietek, pieczywa chrupkiego i tostowego, aż może się zakręcić w głowie. A gdybym Wam powiedział, że już od kilku lat praktycznie w ogóle nie kupuję pieczywa? Poznajcie Jego Wysokość Chleb!

0.

Lista zakupów:

  • 1 kg mąki pszennej (lub mieszanka pszennej i żytniej w stosunku nie większym niż 1:1, tzn. pszennej musi być nie mniej niż żytniej); w przepisie użyłem mąki pszennej i żytniej zmieszanej w stosunku 3:1
  • 1 litr ciepłej, ale nie gorącej wody (jak wsadzicie palucha, to ma nie parzyć!)
  • 1 łyżka soli
  • 50 g drożdży (pół standardowej kostki)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Kilka garści ulubionych dodatków (można pominąć; u mnie płatki owsiane i pestki dyni)
  • Łyżka octu (do smaku, można pominąć)

[:Listonic]


1

Do ciepłej wody wkruszamy drożdże i wsypujemy cukier. Mieszamy widelcem do rozpuszczenia się drożdży. W tym miejscu możemy też dodać do mieszanki ocet.

Sól i suche dodatki mieszamy z mąką.


2Przelewamy wodę do mąki i solidnie mieszamy. Nie lejcie od razu całej, bo może się okazać, że cały litr to nieco za dużo – gdy w misce nie będzie już nigdzie surowej mąki, przestajemy dolewać wodę i odstawiamy całość na 20 minut do wyrośnięcia.


3

W międzyczasie, gdy ciasto nam wyrasta, zwilżamy foremki tłuszczem (masło, smalec, oliwa, od biedy nawet olej), a następnie posypujemy bułką tartą, by ciasto nam do nich nie przywarło.


4Gdy ciasto wyrośnie, przelewamy je do foremek, wygładzamy zwilżoną w wodzie łyżką, a następnie odstawiamy na kolejnych 15–20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250°C.


5

20160519_181713_FotorPo wyrośnięciu dobrze jest jeszcze posypać czymś chleby (mąka, otręby, płatki owsiane, dowolne ziarna; na zdjęciu: mąka i sezam). Następnie wstawiamy nasze dzieło do piekarnika, jednocześnie zmniejszając temperaturę grzania do ok. 230°C. Pieczemy chleby mniej więcej 55 minut, o ile nie zauważymy wcześniej, że zaczynają nam zbyt mocno się spiekać.


6

20160520_082034_FotorGdy chleby się upieką, wyłączamy grzanie i pozostawiamy je w piekarniku jeszcze na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremki z piekarnika, a chlebki z foremek i odstawiamy do ostygnięcia na co najmniej godzinę–dwie. Na zdjęciu powyżej – chleb pszenny (z lewej) oraz pszenno-żytni.


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest wspaniały.
Jak wspomniałem na początku, już od paru lat nie kupujemy pieczywa, zajadając się własnoręcznie robionym chlebem. To jest nie do przecenienia, spróbujcie sami i zobaczcie.

Po drugie: robi wrażenie.
Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych, własnoręcznie robiony chleb jest dobrym pomysłem. Budzi ciekawość, pysznie smakuje i zapada w pamięć. A pomyślcie tylko, jak miła dla współmałżonka może być pobudka zapachem świeżego pieczywa. 🙂

Po trzecie: jest stosunkowo szybki.
Zdecydowanie najwięcej czasu zajmuje wyrastanie, pieczenie oraz stygnięcie. Warto jednak zauważyć, że wszystko to dzieje się samoistnie, a my w tym czasie możemy spokojnie zająć się czymś innym.

Po czwarte: jest prosty.
Nie ma tu żadnej filozofii: mieszamy ze sobą składniki, wrzucamy je do pieca i tyle. A jaki efekt!

Po piąte: nie nudzi się.
Powyższy przepis ma setki możliwości konfiguracyjnych. Mąka (pszenna lub mieszana), woda, sól, drożdże i cukier są bazą, a co dodacie do ciasta – to już Wasza inicjatywa. Pestki słonecznika? Otręby owsiane? Prażoną cebulkę? A może oregano? Łyżeczka słodkiej papryki sprawi, że chleb będzie lekko czerwony, zaś curry zabarwi go na żółtawy kolor. Macie jeszcze inne pomysły na dodatki? Piszcie w komentarzach.

Po szóste: jest przejrzysty.
Może to powinien być punkt pierwszy? Gołym okiem widać, że ten chleb składa się z mąki, wody i drożdży. Bez polepszaczy, barwników i stabilizatorów, masowo dodawanych do sklepowego pieczywa.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 3.5 / 5. Licznik ocen: 2

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

0 0 vote
Article Rating
endriu

endriu

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fanka domowego chleba
4 lat temu

Domowe pieczywo stało się mocnym trendem i coraz więcej osób bojkotuje sklepowe bułki i chleb. Jeszcze do niedawna nie czytałam etykiet i nie sądziłam, że w kupnym produkcie jest tyle chemii. Niestety, piekarnie tną koszty i sztucznie podkręcają swoje wypieki, co odbija się nas, konsumentach. Dlatego świetnie, że na blogach kulinarnych pojawiają się przepisy takie jak ten – proste i przystępne dla każdego. Nie trzeba być mistrzem kuchni ani inwestować w specjalny sprzęt, by cieszyć się smakiem naturalnego chleba. Przepis chętnie wypróbuję, w wersji z dodatkami i bez, pozdrawiam!

Iwona
4 lat temu

Uwielbiam domowy chleb, ale zawsze przygotowuję z mąki pełnoziarnistej 🙂

Paulina
Paulina
4 lat temu

Chleb dobrze smakuje też w wersji z pieprzem ziołowym. Nawet bez dodatków jest o niebo smaczniejszy niż najświeższy chleb z piekarni – zwłaszcza niedługo po wyjęciu z piekarnika. Nie ma żadnego porównania z kupnym. 🙂

EMILIA
EMILIA
4 lat temu

A JA OD LAT PIEKĘ CHLEB Z DODATKIEM OTRĘBY ŻYTNIE, PSZENNE I OWSIANE A MĄKA PEŁNOZIARNISTA LUBELLI SUPER NIC INNEGO NIE JEMY

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Przed chwilą wyjęłam chleb z piecyka. Wokół unosi się piękny zapach… nie wytrzymałam i ukroiłam piętkę, przepyszny ! Dodałam trochę mąki orkiszowej i suszonych pomidorów, wierzch posypałam czarnuszką, słonecznikiem i ziarnami siemienia lnianego. Od dziś to mój ulubiony domowy chleb !

9
0
Chcesz podzielić się opinią ? Zostaw nam komentarz. x
()
x