Kuskus z warzywami i wędzonym kurczakiem

Kuskus z warzywami i wędzonym kurczakiem

Dania jednogarnkowe mają wiele plusów – robi się je zazwyczaj szybko, łatwo, po wszystkim zaś jest mniej zmywania. A jeszcze gdy są smaczne, to już w ogóle super!

0.

Lista zakupów:

  • Wędzony filet z piersi kurczaka (ok. 400–450 g)
  • 1 duża cebula
  • 1,5–2 marchewki
  • Pęczek szczypiorku
  • Pół kostki rosołowej (w zdrowszej wersji można pominąć)
  • 150 g kuskusu
  • Woda o objętości nieco większej od ilości kuskusu
  • Sól i pieprz

[:Listonic]


1

Gotujemy wodę, po czym rozpuszczamy w niej pół kostki rosołowej, tworząc bulion. W międzyczasie obieramy marchew i cebulę oraz myjemy szczypiorek. Zalewamy kuskus gorącym bulionem tak, by woda sięgała ok. 1 cm ponad jego powierzchnię. Przykrywamy miskę, odstawiamy i łapiemy za nóż.


2Marchewkę, cebulę, szczypiorek i mięso kroimy w niewielką kostkę.


3

Wlewamy do garnka odrobinę wody, by zapobiec przywarciu warzyw do dna. Następnie wstawiamy garnek na palnik, dodajemy marchew i dusimy pod przykryciem przez parę minut. Dodajemy cebulę, mieszamy i znów dusimy. Analogicznie postępujemy z resztą składników, dodając kolejno szczypiorek, mięso, a na koniec – dosłownie na parę minut – kuskus. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ewentualnie innymi ziołami lub przyprawami, według gustu. Całość dobrze mieszamy i – gdy zauważymy, że kuskus zaczyna przywierać do dna – zdejmujemy z gazu.


4Nakładamy na talerze i gotowe.


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest prosty.
Nie potrzebujemy praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych z wyjątkiem trzymania noża i mieszania dania łyżką.  🙂 

Po drugie: jest szybki.
Najwięcej czasu potrzebujemy na pokrojenie składników, a w tym może nam pomóc np. robot kuchenny. Reszta w zasadzie robi się sama.

Po trzecie: jest (stosunkowo) zdrowy.
Jeśli nie chcemy korzystać z kostki rosołowej, można ją spokojnie pominąć, zalewając w zamian kuskus gorącą wodą. Idealnym rozwiązaniem byłoby użycie domowego bulionu, jednak ja zdecydowałem się na kostkę, gdyż używam ich na tyle rzadko i w tak małych ilościach, że nie wiążę z tym żadnych obaw. Reszta składników to samo zdrowie – marchew i cebula są bogate w witaminy, a pierś kurczaka jest niskokalorycznym źródłem białka.

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 0 / 5. Licznik ocen: 0

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

One thought on “Kuskus z warzywami i wędzonym kurczakiem

  1. Przepis idealny dla zabieganych, leniwych lub nieznoszących stania przy garach. Większość składników można pokroić wieczorem, a następnego dnia tylko zalać kuskus i wrzucić wszystko do garnka. Mój faworyt. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *