Kuskus z warzywami i wędzonym kurczakiem
Dania jednogarnkowe mają wiele plusów – robi się je zazwyczaj szybko, łatwo, po wszystkim zaś jest mniej zmywania. A jeszcze gdy są smaczne, to już w ogóle super!
Lista zakupów:
- Wędzony filet z piersi kurczaka (ok. 400–450 g)
- 1 duża cebula
- 1,5–2 marchewki
- Pęczek szczypiorku
- Pół kostki rosołowej (w zdrowszej wersji można pominąć)
- 150 g kuskusu
- Woda o objętości nieco większej od ilości kuskusu
- Sól i pieprz
[:Listonic]
Gotujemy wodę, po czym rozpuszczamy w niej pół kostki rosołowej, tworząc bulion. W międzyczasie obieramy marchew i cebulę oraz myjemy szczypiorek. Zalewamy kuskus gorącym bulionem tak, by woda sięgała ok. 1 cm ponad jego powierzchnię. Przykrywamy miskę, odstawiamy i łapiemy za nóż.
Marchewkę, cebulę, szczypiorek i mięso kroimy w niewielką kostkę.
Wlewamy do garnka odrobinę wody, by zapobiec przywarciu warzyw do dna. Następnie wstawiamy garnek na palnik, dodajemy marchew i dusimy pod przykryciem przez parę minut. Dodajemy cebulę, mieszamy i znów dusimy. Analogicznie postępujemy z resztą składników, dodając kolejno szczypiorek, mięso, a na koniec – dosłownie na parę minut – kuskus. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ewentualnie innymi ziołami lub przyprawami, według gustu. Całość dobrze mieszamy i – gdy zauważymy, że kuskus zaczyna przywierać do dna – zdejmujemy z gazu.
Nakładamy na talerze i gotowe.
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest prosty.
Nie potrzebujemy praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych z wyjątkiem trzymania noża i mieszania dania łyżką. 🙂
Po drugie: jest szybki.
Najwięcej czasu potrzebujemy na pokrojenie składników, a w tym może nam pomóc np. robot kuchenny. Reszta w zasadzie robi się sama.
Po trzecie: jest (stosunkowo) zdrowy.
Jeśli nie chcemy korzystać z kostki rosołowej, można ją spokojnie pominąć, zalewając w zamian kuskus gorącą wodą. Idealnym rozwiązaniem byłoby użycie domowego bulionu, jednak ja zdecydowałem się na kostkę, gdyż używam ich na tyle rzadko i w tak małych ilościach, że nie wiążę z tym żadnych obaw. Reszta składników to samo zdrowie – marchew i cebula są bogate w witaminy, a pierś kurczaka jest niskokalorycznym źródłem białka.
Przepis idealny dla zabieganych, leniwych lub nieznoszących stania przy garach. Większość składników można pokroić wieczorem, a następnego dnia tylko zalać kuskus i wrzucić wszystko do garnka. Mój faworyt. 🙂