Ciastka z żurawiną według Marthy Stewart
Kruche ciasteczka znane jako Cranberry Noel to przepyszna propozycja nie tylko w okresie świątecznym. Są idealnie maślane i delikatne. Te wywodzące się z kuchni angielskiej ciastka świetnie sprawdzą się jako dodatek do gorącej herbaty. Sam przepis jest bardzo prosty.
Lista zakupów
- 200 g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru
- 2 i ½ szklanki mąki
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki suszonej żurawiny
- 50-60 g wiórków kokosowych
Krok pierwszy: miękkie masło utrzeć z cukrem, w międzyczasie dodając mleko i partiami mąkę. Następnie do masy dodać żurawinę i zagnieść kulę.
Krok drugi: kulę należy podzielić na dwie części. Formujemy wałeczki o średnicy około 5 cm, które następnie zwilżamy wodą przy pomocy pędzelka i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane należy zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Krok trzeci: po wyjęciu z lodówki wałeczki kroimy na plastry o grubości około 5 mm. Układamy je na blaszce i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 12-15 min, aż się zarumienią.
Smacznego!
Zaletą ciastek z żurawiną jest ich smak – idealnie słodki i maślany. Warto spróbować świetnego połączenia słodkiej suszonej żurawiny z kokosem. Gotowe ciasteczka można z powodzeniem przechowywać w zamkniętej puszcze nawet do 2 tygodni.