Ciastka z żurawiną według Marthy Stewart

Ciastka z żurawiną według Marthy Stewart

Kruche ciasteczka znane jako Cranberry Noel to przepyszna propozycja nie tylko w okresie świątecznym. Są idealnie maślane i delikatne. Te wywodzące się z kuchni angielskiej ciastka świetnie sprawdzą się jako dodatek do gorącej herbaty. Sam przepis jest bardzo prosty.

0.

Lista zakupów 

  • 200 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki suszonej żurawiny
  • 50-60 g wiórków kokosowych

Krok pierwszy: miękkie masło utrzeć z cukrem, w międzyczasie dodając mleko i partiami mąkę. Następnie do masy dodać żurawinę i zagnieść kulę.

 

Krok drugi: kulę należy podzielić na dwie części. Formujemy wałeczki o średnicy około 5 cm, które następnie zwilżamy wodą przy pomocy pędzelka i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane należy zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.


Krok trzeci: po wyjęciu z lodówki wałeczki kroimy na plastry o grubości około 5 mm. Układamy je na blaszce i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 12-15 min, aż się zarumienią.


Smacznego!

Zaletą ciastek z żurawiną jest ich smak – idealnie słodki i maślany. Warto spróbować świetnego połączenia słodkiej suszonej żurawiny z kokosem. Gotowe ciasteczka można z powodzeniem przechowywać w zamkniętej puszcze nawet do 2 tygodni.

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *