Pierniczki

Pierniczki

Trudno wyobrazić sobie grudzień bez pieczenia pierników. Dekorowanie gotowych wypieków to niemała frajda dla dzieci i dorosłych. Pierniczki z podanego przepisu nadają się do spożycia od razu po upieczeniu. Są niezwykle miękkie i aromatyczne!

0.

Lista zakupów ( na około 50 sztuk )

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego
  • 100 g miodu, najlepiej akacjowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika z dobrym składem
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody

Krok pierwszy: wszystkie składniki należy umieścić w misce, a następnie wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Nawet jeśli wyjdzie klejące, nie dodawać więcej mąki.

 

Krok drugi: ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 4 mm. Do podsypywania należy używać minimalną ilość mąki. Tyle, aby móc bez rozrywania odklejać kształty pierników. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.


Do dekorowania gotowych pierników najlepiej jest przygotować lukier królewski. Ma on najlepszą konsystencję i łatwo się z nim pracuje nawet najmłodszym.



Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.