Pierniczki
Trudno wyobrazić sobie grudzień bez pieczenia pierników. Dekorowanie gotowych wypieków to niemała frajda dla dzieci i dorosłych. Pierniczki z podanego przepisu nadają się do spożycia od razu po upieczeniu. Są niezwykle miękkie i aromatyczne!
Lista zakupów ( na około 50 sztuk )
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego
- 100 g miodu, najlepiej akacjowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika z dobrym składem
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody
Krok pierwszy: wszystkie składniki należy umieścić w misce, a następnie wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Nawet jeśli wyjdzie klejące, nie dodawać więcej mąki.
Krok drugi: ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 4 mm. Do podsypywania należy używać minimalną ilość mąki. Tyle, aby móc bez rozrywania odklejać kształty pierników. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Do dekorowania gotowych pierników najlepiej jest przygotować lukier królewski. Ma on najlepszą konsystencję i łatwo się z nim pracuje nawet najmłodszym.