Kokosanka z owocami
Proste i niezwykle kolorowe ciasto, które świetnie sprawdzi się jako sposób na wykorzystanie mrożonych owoców. Połączenie kwaśnych owoców jagodowych ze słodkim kokosem jest strzałem w dziesiątkę. Warto wypróbować zanim nadejdzie sezon na świeże owoce.
Lista zakupów (na tortownicę 24 cm)
-
Spód:
- 150 g masła
- 210 g mąki
- 140 g cukru
- 90 g wiórków kokosowych
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- Góra:
- 350 g owoców mrożonych (u mnie truskawki, jagody i borówki)
- 190 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 i ½ mąki ziemniaczanej
- 1 białko
- 1/3 szklanki cukru pudru
Krok pierwszy: masło roztopić w garnuszki, a następnie wymieszać z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć na formę do pieczenia wyścieloną papierem i piec przez około 18 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć i ostudzić.
Krok drugi: mrożone owoce wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód. Piec ponownie przez około 18 minut w 180 stopniach.
Krok trzeci: białko wymieszać z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć na podpieczony spód z owocami i piec kolejne 10 minut, do zrumieniania góry.
Smacznego!
Z tym ciastem poradzi sobie nawet początkujący cukiernik. Do wykonania nie jest potrzebny nawet mikser. Jest to świetny pomysł na deser, gdy spodziewamy się niespodziewanych gości. Miękki i maślany spód, pyszna owocowa warstwa i chrupiący, kokosowy wierzch – smakuje tak na ciepło, jak i już po ostygnięciu.