Kokosanka z owocami

Kokosanka z owocami

Proste i niezwykle kolorowe ciasto, które świetnie sprawdzi się jako sposób na wykorzystanie mrożonych owoców. Połączenie kwaśnych owoców jagodowych ze słodkim kokosem jest strzałem w dziesiątkę. Warto wypróbować zanim nadejdzie sezon na świeże owoce.

0.

Lista zakupów (na tortownicę 24 cm)

  • Spód:

    • 150 g masła
    • 210 g mąki
    • 140 g cukru
    • 90 g wiórków kokosowych
    • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/3 szklanki mleka
  • Góra:
    • 350 g owoców mrożonych (u mnie truskawki, jagody i borówki)
    • 190 g wiórków kokosowych
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 i ½ mąki ziemniaczanej
    • 1 białko
    • 1/3 szklanki cukru pudru
    •  

Krok pierwszy: masło roztopić w garnuszki, a następnie wymieszać z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć na formę do pieczenia wyścieloną papierem i piec przez około 18 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć i ostudzić.

 

Krok drugi: mrożone owoce wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód. Piec ponownie przez około 18 minut w 180 stopniach.


Krok trzeci: białko wymieszać z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć na podpieczony spód z owocami i piec kolejne 10 minut, do zrumieniania góry.

 


Smacznego!

Z tym ciastem poradzi sobie nawet początkujący cukiernik. Do wykonania nie jest potrzebny nawet mikser. Jest to świetny pomysł na deser, gdy spodziewamy się niespodziewanych gości. Miękki i maślany spód, pyszna owocowa warstwa i chrupiący, kokosowy wierzch – smakuje tak na ciepło, jak i już po ostygnięciu.

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.