Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
Szybkie i proste ciasto dla wszystkich fanów słodkości. Nie jest to typowe brownie, ale z pewnością zaspokoi ochotę na czekoladę. Warstwa z masła orzechowego jest przyjemnie chrupiąca i podkręca dodatkowo smak.
Lista zakupów ( na małą formę )
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki płynnego masła orzechowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krok pierwszy: masło, cukier i kakao umieścić w garnku i podgrzać. Wymieszać tak, aby cały cukier się rozpuścił.
Krok drugi: do miski wbić jajka, dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki i dodać masę z kakao. Zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do formy i na wierz ciasta wyłożyć masło orzechowe. Piec przez około 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Dlaczego warto przygotować to ciasto?
– jest świetnym rozwiązaniem w przypadku niespodziewanych gości,
– warstwa z masła orzechowego zapewnia ciekawy efekt wizualny,
– ciasto jest puszyste i zawsze wyrasta,
– można podać je z kleksem bitej śmietany.