Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Szybkie i proste ciasto dla wszystkich fanów słodkości. Nie jest to typowe brownie, ale z pewnością zaspokoi ochotę na czekoladę. Warstwa z masła orzechowego jest przyjemnie chrupiąca i podkręca dodatkowo smak.

0.

Lista zakupów ( na małą formę )

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki płynnego masła orzechowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krok pierwszy: masło, cukier i kakao umieścić w garnku i podgrzać. Wymieszać tak, aby cały cukier się rozpuścił.

 

Krok drugi: do miski wbić jajka, dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki i dodać masę z kakao. Zmiksować na jednolitą masę.  Przełożyć do formy i na wierz ciasta wyłożyć masło orzechowe. Piec przez około 45 minut w 180 stopniach.



Smacznego!

Dlaczego warto przygotować to ciasto?

– jest świetnym rozwiązaniem w przypadku niespodziewanych gości,

– warstwa z masła orzechowego zapewnia ciekawy efekt wizualny,

– ciasto jest puszyste i zawsze wyrasta,

– można podać je z kleksem bitej śmietany.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *