Domowy boczek z szynkowaru

Domowy boczek z szynkowaru
Reklamy

Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Wędliny dostępne w sklepach zawierają zwykle stabilizatory, przeciwutleniacze, regulatory kwasowości, aromaty, skrobię kukurydzianą, substancje konserwujące (inne niż sól) i składniki, które nawet nie przyszłyby nam do głowy. Proste-przepisy.pl wychodzą temu naprzeciw – proponujemy Wam dziś pyszny domowy boczek z szynkowaru. Jego przygotowanie wymaga co prawda trochę czasu, ale efekt jest nie do przecenienia! 

0.

Lista zakupów

  • Około 1 kg ładnego boczku
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pełna łyżka stołowa soli do peklowania (może być też zwykła, ale wtedy mięso zszarzeje po zaparzeniu)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 2 łyżeczki majeranku

Wsypujemy przyprawy do miski i wyciskamy do nich czosnek, a następnie wszystko ze sobą mieszamy – sok z czosnku pozwoli uzyskać właściwą konsystencję marynaty.


Mięso myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błon, kostek i innych fragmentów, których nie chcemy mieć w gotowej wędlinie, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie solidnie marynujemy boczek z obu stron.


Dokładnie, ściśle rolujemy boczek…


…wpychamy go do szynkowaru, dociskamy sprężyną, zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, żeby przyprawy porządnie przeszły przez mięso.


Następnego dnia wstawiamy szynkowar do wysokiego garnka, oddzielając go od dna np. ścierką. Nalewamy do garnka gorącą wodę i wstawiamy na palnik – poziom wody musi sięgać powyżej poziomu mięsa w szynkowarze!


Przez cały czas parzenia pilnujemy, aby woda nie zawrzała. Przyda się nam do tego termometr kuchenny – ja utrzymuję temperaturę wody w granicach 85–90°C.


Gdy temperatura wody się ustabilizuje, umieszczamy termometr w mięsie (za pomocą otworu w szynkowarze) i parzymy, aż boczek osiągnie temperaturę ok. 75–80°C (może to potrwać od półtorej do dwóch godzin).


Gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę, zdejmujemy garnek z palnika, wylewamy gorącą wodę i zastępujemy ją zimną – dzięki temu boczek szybciej się schłodzi. Schłodzone mięso chowamy razem z szynkowarem do lodówki na noc, by zyskało właściwą konsystencję. Na drugi dzień nasz boczek jest gotowy – możemy go wyciągnąć i kroić na kanapki.


Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest prosty!

Choć przygotowanie domowego boczku wymaga sporo czasu, prawie wszystko robi się samo – my musimy tylko dobrze doprawić mięso i pilnować temperatury podczas jego parzenia. W zamian otrzymujemy fantastyczne domowe mięso.

Po drugie: jest… domowy.

Boczek ze sklepu nie umywa się do domowego, zwłaszcza gdy porównamy składy. Dodatkowy plus jest taki, że nie bierzemy udziału w produkcji plastikowych opakowań jednorazowych. 🙂

Po trzecie: jest przepyszny.

W dodatku możemy go doprawić kompletnie po swojemu. Mamy ochotę na coś ostrzejszego? Świetnie, możemy dodać ostrą paprykę lub musztardę. A może wolimy potrawy mniej słone? W przypadku domowych wyrobów wszystko jest w naszych rękach!

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 26

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *