Calzone

20160530_144044_HDR_Fotor

Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga. Pyszne, chrupiące, aromatyczne… Jestem w głębokim szoku, że w restauracjach calzone są tak rzadko spotykane. To idealna propozycja na wynos, genialny pomysł na Food Truck, a także na drugie śniadanie do szkoły i pracy – Calzone, po pokrojeniu na mniejsze części, je się wygodnie jak kanapkę.

Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: https://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/.

0.

Lista zakupów:

  1. Ciasto z uniwersalnego przepisu:
    • 3 szklanki mąki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca.
    • 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki, jednak do calzone polecam delikatnie zwiększyć tę ilość.
    • ½ łyżeczki cukru
    • ¼ kostki drożdży (25 g)
  2. Sos pomidorowy, np. z TEGO PRZEPISU [Kliknij] Jeśli nie mamy sosu i nie chce nam się robić, w ostateczności można na szybko stworzyć sos, mieszając ze sobą koncentrat pomidorowy, nieco wody, sól, pieprz i bazylię.
  3. 250 g sera, np. sera żółtego lub mozzarelli
  4. Ulubione dodatki – u mnie:
    • Łosoś
    • Pomidory suszone
    • Oliwki


1

Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier.


2

Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto.


3

Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia.


4

W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce.


5

Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobnego pieroga, postępując według dalszych kroków.


6

Wałkujemy ciasto na mniej więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


7

Połowę ciasta smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Ja położyłem ser zarówno pod, jak i na pozostałe składniki.


8

Wstawiamy pieroga do piekarnika rozgrzanego do ok. 220°C i pieczemy przez przez 12–14 minut. Gdy ser się stopi, a ciasto zarumieni, calzone jest gotowe.


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest ciekawą, niestandardową wersją pizzy.
Ile razy w życiu jedliście pizzę? A calzone? Ano, właśnie. Spróbujcie, bo warto!

Po drugie: jest kolejnym przepisem z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego.
Geniusz tkwi w prostocie!

Po trzecie: dodatki nie mają znaczenia.
Podobnie jak w przypadku pizzy – powyższy przepis ma nieskończoną ilość możliwości konfiguracji. Mięso, owoce, warzywa, różne sosy – kombinowanie pozostawiam już Wam.

Print Friendly, PDF & Email

Wypowiedz się!