Naleśniki z bananami i bitą śmietaną

Naleśniki z bananami i bitą śmietaną
Reklamy

Obiad nie zawsze musi być słony. Naleśniki to jeden z rzadziej spotykanych obiadów na słodko. Przedstawię Wam więc dziś prosty przepis na naleśniki z odrobiną słodkości. Przepis ze specjalną dedykacją dla Damiana, żeby wiedział, że banany nie poszły na marne. 🙂

0.

Lista zakupów:

  1. Naleśniki (proporcje na 6 sztuk):
    • 1 szklanka mąki
    • 1 szklanka mleka
    • ½ szklanki wody Mineralna woda gazowana doda naleśnikom pulchności, u mnie – niegazowana.
    • 2 jajka
    • ½ łyżeczki cynamonu – można pominąć
  2. 2 banany
  3. 200 g śmietanki 32%
  4. 1 łyżka cukru pudru

[:Listonic]


1

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy w misce, pod koniec ubijania dodając do niej łyżkę cukru pudru.


2

Kroimy banany na mniejsze części i blendujemy (możemy nie blendować, tylko obłożyć usmażone naleśniki plasterkami). Farsz gotowy, bierzmy się za naleśniki.


W misce miksujemy (lub porządnie mieszamy łyżką) jajka, mleko, wodę, mąkę i cynamon.


Natłuszczamy delikatnie patelnię i wylewamy na nią ciasto niewielkimi porcjami. U mnie wychodzi po jednej chochli na naleśnika, a tym samym z całego ciasta – 6 naleśników.

Gdy jedna strona będzie się już łatwo przesuwać po patelni, odwracamy naleśnik.


5

Usmażone naleśniki przekładamy na talerz, a następnie smarujemy musem bananowym i bitą śmietaną. Składamy naleśniki w dowolny sposób.


20160601_150008_HDR_Fotor


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: każdy powinien wiedzieć, jak się robi naleśniki.
Żaden przepis nie jest zbyt prosty i oczywisty, by go tu przedstawić. Dlatego jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś/robiłeś naleśników – spróbuj koniecznie, na przykład z jakimś dżemorem. 🙂

Po drugie: jest bardzo prosty, a sycący.
Naleśniki robi się raz-dwa, a są sycącym obiadem.

Po trzecie: jest uniwersalny.
Naleśniory można jeść praktycznie ze wszystkim – bananami, truskawkami, dżemem, bitą śmietaną, lodami, nutellą, salami, serem żółtym, serem białym, farszem pieczarkowym, sosem pomidorowym, mięsem mielonym, warzywami… Z ciekawych wersji: ostatnio jadłem z serem, kurczakiem grillowanym, rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Pycha!

Po czwarte: może być składnikiem innych dań.
Możemy z nich zrobić krokiety, naleśnikowe cannelloni, pseudo-lasagne, torcik czekoladowy czy wytrawne przystawki. Chcecie zobaczyć któryś z tych przepisów na blogu? Piszcie w komentarzach. 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.7 / 5. Licznik ocen: 3

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *