Makaron ze szparagami i groszkiem

Makaron ze szparagami i groszkiem

Sezon na szparagi w pełni, warto wykorzystać ten czas w pełni. Szparagi to warzywo znane z cennych właściwości, ale też pysznego smaku. Można przygotować je na kilka sposobów, w zależności od upodobań. W każdym wydaniu będą zachwycać swoim niepowtarzalnym smakiem.

0.

Lista zakupów 

  • 400 g ulubionego makaronu
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200 g mrożonego groszku
  • 100 g śmietany 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula

Krok pierwszy: makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do tego dania warto wypróbować świeży makaron. Przygotowujemy szparagi, odłamując zdrewniałe końce, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Gotujemy szparagi aż będą al dente, pod koniec dorzucając też groszek.

 

Krok drugi: na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek z cebulą. Po chwili dorzucamy szparagi z groszkiem, podsmażamy chwilę.


Krok trzeci: dodajemy śmietanę i przyprawiamy całość solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy ugotowany makaron.

 


Smacznego!

Dlaczego warto wprowadzić do swojej kuchni szparagi? Są one przede wszystkim:

  • niskokaloryczne i lekkostrawne, mogą być spożywane również na diecie,
  • bogate w kwas foliowy, ale też witaminę C i E,
  • smaczne!

Co więcej, dania ze szparagami prezentuję się niezwykle efektownie na talerzu.

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *