Makaron ze szparagami i groszkiem
Sezon na szparagi w pełni, warto wykorzystać ten czas w pełni. Szparagi to warzywo znane z cennych właściwości, ale też pysznego smaku. Można przygotować je na kilka sposobów, w zależności od upodobań. W każdym wydaniu będą zachwycać swoim niepowtarzalnym smakiem.
Lista zakupów
- 400 g ulubionego makaronu
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 g mrożonego groszku
- 100 g śmietany 30%
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
Krok pierwszy: makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do tego dania warto wypróbować świeży makaron. Przygotowujemy szparagi, odłamując zdrewniałe końce, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Gotujemy szparagi aż będą al dente, pod koniec dorzucając też groszek.
Krok drugi: na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek z cebulą. Po chwili dorzucamy szparagi z groszkiem, podsmażamy chwilę.
Krok trzeci: dodajemy śmietanę i przyprawiamy całość solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy ugotowany makaron.
Smacznego!
Dlaczego warto wprowadzić do swojej kuchni szparagi? Są one przede wszystkim:
- niskokaloryczne i lekkostrawne, mogą być spożywane również na diecie,
- bogate w kwas foliowy, ale też witaminę C i E,
- smaczne!
Co więcej, dania ze szparagami prezentuję się niezwykle efektownie na talerzu.