Letnia zapiekanka z warzywami i mozzarellą

Letnia zapiekanka z warzywami i mozzarellą

Dzisiaj pomysł na obiad – ryżowa zapiekanka z warzywami i mozzarellą. Świetnie sprawdzą się tutaj kolorowe warzywa, które aktualnie smakują najlepiej – pomidory czerwone i żółte, cukinia i czerwona cebula.

0.

Lista zakupów (na formę o średnicy 24 cm)

  • 100 g ryżu
  • 1 cukinia
  • 1 duży pomidor żółty
  • 1 duży pomidor czerwony
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 czerwona cebula
  • 250 ml śmietany 18%

Krok pierwszy: ryż gotujemy, tak aby był al dente. W międzyczasie kroimy warzywa i mozzarellę w plastry. Cebulkę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, tak aby się zeszkliła. Dodajemy do niej śmietanę i mieszamy całość na sos. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.


Krok drugi: ugotowany ryż mieszamy z sosem śmietanowym i wykładamy na formę do tarty, uprzednio posmarowaną oliwą. Na to układamy na zmianę warzywa i mozzarellę. Całość z wierzchu można skropić odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut w 180 stopniach.



Smacznego!

Zapiekanka jest pyszna i niezwykle kolorowa. Świetnie sprawdzą się w niej różne sezonowe warzywa. Dodatek ryżu sprawia, że całość jest bardziej sycąca. Idealny pomysł na obiad, który przygotuje się praktycznie sam.

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.2 / 5. Licznik ocen: 17

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *