Letnia zapiekanka z warzywami i mozzarellą
Dzisiaj pomysł na obiad – ryżowa zapiekanka z warzywami i mozzarellą. Świetnie sprawdzą się tutaj kolorowe warzywa, które aktualnie smakują najlepiej – pomidory czerwone i żółte, cukinia i czerwona cebula.
Lista zakupów (na formę o średnicy 24 cm)
- 100 g ryżu
- 1 cukinia
- 1 duży pomidor żółty
- 1 duży pomidor czerwony
- 2 kulki mozzarelli
- 1 czerwona cebula
- 250 ml śmietany 18%
Krok pierwszy: ryż gotujemy, tak aby był al dente. W międzyczasie kroimy warzywa i mozzarellę w plastry. Cebulkę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, tak aby się zeszkliła. Dodajemy do niej śmietanę i mieszamy całość na sos. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Krok drugi: ugotowany ryż mieszamy z sosem śmietanowym i wykładamy na formę do tarty, uprzednio posmarowaną oliwą. Na to układamy na zmianę warzywa i mozzarellę. Całość z wierzchu można skropić odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Zapiekanka jest pyszna i niezwykle kolorowa. Świetnie sprawdzą się w niej różne sezonowe warzywa. Dodatek ryżu sprawia, że całość jest bardziej sycąca. Idealny pomysł na obiad, który przygotuje się praktycznie sam.