Makaron z zielonymi warzywami

Makaron z zielonymi warzywami

Danie z makaronem to jeden z najlepszych pomysłów na szybki i pożywny obiad. Jeśli lubisz takie potrawy, ten z zielonymi warzywami z pewnością także przypadnie Ci do gustu! Jest to świetny sposób na urozmaicenie makaronu i przemycenie większej ilości warzyw.

0.

Lista zakupów 

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 200 g zielonego groszku
  • 100 g szpinaku
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pesto
  • 200 g makaronu

Krok pierwszy: na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie podsmażamy na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dodajemy mrożone warzywa – fasolkę i groszek. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron.

 

Krok drugi: gdy fasolka i groszek już lekko zmiękną, dorzucamy cukinię i podsmażamy kolejne 5-6 minut. W trakcie smażenia można podlewać warzywa odrobiną wody z gotującego się makaronu.


Krok trzeci: gdy warzywa będą już miękkie, na patelnię dodajemy pesto i całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy ugotowany makaron. Podlewamy 1/3 kubka wody z makaronu i mieszamy całość.

 


Smacznego!

Minimum przypraw i sosu, za to ogromna ilość warzyw – to z pewnością duża zaleta tego dania. Mimo prostego przepisu, smakuje genialnie! Makaron ten można z powodzenie przygotować także zimą, korzystając z mrożonej fasolki szparagowej i groszku. Danie jest szybkie, proste i wyjątkowo smaczne – polecam!

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.