Makaron z zielonymi warzywami
Danie z makaronem to jeden z najlepszych pomysłów na szybki i pożywny obiad. Jeśli lubisz takie potrawy, ten z zielonymi warzywami z pewnością także przypadnie Ci do gustu! Jest to świetny sposób na urozmaicenie makaronu i przemycenie większej ilości warzyw.
Lista zakupów
- 300 g fasolki szparagowej
- 200 g zielonego groszku
- 100 g szpinaku
- 1 cukinia
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki pesto
- 200 g makaronu
Krok pierwszy: na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie podsmażamy na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dodajemy mrożone warzywa – fasolkę i groszek. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron.
Krok drugi: gdy fasolka i groszek już lekko zmiękną, dorzucamy cukinię i podsmażamy kolejne 5-6 minut. W trakcie smażenia można podlewać warzywa odrobiną wody z gotującego się makaronu.
Krok trzeci: gdy warzywa będą już miękkie, na patelnię dodajemy pesto i całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy ugotowany makaron. Podlewamy 1/3 kubka wody z makaronu i mieszamy całość.
Smacznego!
Minimum przypraw i sosu, za to ogromna ilość warzyw – to z pewnością duża zaleta tego dania. Mimo prostego przepisu, smakuje genialnie! Makaron ten można z powodzenie przygotować także zimą, korzystając z mrożonej fasolki szparagowej i groszku. Danie jest szybkie, proste i wyjątkowo smaczne – polecam!