Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Pyszna przekąska z sezonową klasyką gatunku czyli zielonymi szparagami. W połączeniu z chrupiącym ciastem francuskim i szynką szwarcwaldzką są najlepszą opcją na leniwą, wiosenną kolację. Z zaledwie kilku składników można szybko wyczarować danie, które zachwyci niezapowiedzianych gości.

0.

Lista zakupów (na 3 porcje)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 12 szparagów
  • kilka pomidorków cherry
  • parmezan, najlepiej w płatkach
  • sól i pieprz
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Krok pierwszy: rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Odłamać twarde końcówki szparagów. Pomidorki cherry przekroić na pół. Warzywa skropić oliwą z oliwek oraz doprawić solą i pieprzem.


Krok drugi: rozwinąć ciasto francuskie i podziel je na 6 części. Na każdym położyć plaster szynki szwarcwaldzkiej, dwa szparagi i kilka połówek pomidorków. Całość posypać parmezanem i zawinąć w ciasto francuskie pod kątem, tak by główki szparagów wystawały. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 min, aż ciasto francuskie nabierze złotego koloru.



Smacznego!

Mała wskazówka: szparagi wystarczy zgiąć, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Można również po prostu odciąć zdrewniałe końcówki w miejscu, gdzie kolor zielony przechodzi w biały.

Przekąskę można urozmaicać, wykorzystując różne rodzaje sera. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno zwykły ser, jak i ser brie. Danie najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, jeszcze świeże.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.2 / 5. Licznik ocen: 17

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *