Szparagi w cieście francuskim
Pyszna przekąska z sezonową klasyką gatunku czyli zielonymi szparagami. W połączeniu z chrupiącym ciastem francuskim i szynką szwarcwaldzką są najlepszą opcją na leniwą, wiosenną kolację. Z zaledwie kilku składników można szybko wyczarować danie, które zachwyci niezapowiedzianych gości.
Lista zakupów (na 3 porcje)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 12 szparagów
- kilka pomidorków cherry
- parmezan, najlepiej w płatkach
- sól i pieprz
- łyżeczka oliwy z oliwek
Krok pierwszy: rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Odłamać twarde końcówki szparagów. Pomidorki cherry przekroić na pół. Warzywa skropić oliwą z oliwek oraz doprawić solą i pieprzem.
Krok drugi: rozwinąć ciasto francuskie i podziel je na 6 części. Na każdym położyć plaster szynki szwarcwaldzkiej, dwa szparagi i kilka połówek pomidorków. Całość posypać parmezanem i zawinąć w ciasto francuskie pod kątem, tak by główki szparagów wystawały. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 min, aż ciasto francuskie nabierze złotego koloru.
Smacznego!
Mała wskazówka: szparagi wystarczy zgiąć, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Można również po prostu odciąć zdrewniałe końcówki w miejscu, gdzie kolor zielony przechodzi w biały.
Przekąskę można urozmaicać, wykorzystując różne rodzaje sera. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno zwykły ser, jak i ser brie. Danie najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, jeszcze świeże.