Zielony biszkopt ze szpinakiem
Zielony biszkopt zaskakuje w kuchni swoim kolorem nie tylko najmłodszych, ale też dorosłych. I chociaż wiele osób na myśli o dodatku szpinaku, podchodzi do niego sceptycznie – zdecydowanie warto spróbować! Zapewniam, że szpinaku tu nie wyczujecie 🙂
Lista zakupów ( na keksówkę )
- 150 g szpinaku świeżego
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 170g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Krok pierwszy: umyte liście szpinaku należy przełożyć do kielicha blendera. Dodajemy do tego olej i sok z cytryny, a następnie blendujemy na jednolitą masę.
Krok drugi: w drugim naczyniu jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do niej zblendowany szpinak i całość mieszamy, tylko do połączenia się składników.
Krok trzeci: do osobnego naczynia przesiewamy mąką razem z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy, ponownie jedynie do połączenia się składników.
Masę przelewamy do formy i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Zielony biszkopt to świetna baza do przygotowania kolorowego deseru. Podany z owocami bądź przełożony kremem sprawdzi się jako tort. Równie dobrze smakuje posypany wyłącznie cukrem pudrem. Idealne ciasto do jesiennej herbaty ! Jest też świetnym sposobem na przemycenie dzieciom znielubionego szpinaku ?
Co ważne, świeży szpinak i dodatek soku z cytryny to gwarancja pięknego, zielonego koloru.