Zielony biszkopt ze szpinakiem

Zielony biszkopt ze szpinakiem

Zielony biszkopt zaskakuje w kuchni swoim kolorem nie tylko najmłodszych, ale też dorosłych. I chociaż wiele osób na myśli o dodatku szpinaku, podchodzi do niego sceptycznie – zdecydowanie warto spróbować! Zapewniam, że szpinaku tu nie wyczujecie 🙂

0.

Lista zakupów ( na keksówkę )

  • 150 g szpinaku świeżego
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 170g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Krok pierwszy: umyte liście szpinaku należy przełożyć do kielicha blendera. Dodajemy do tego olej i sok z cytryny, a następnie blendujemy na jednolitą masę.

 

Krok drugi: w drugim naczyniu jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do niej zblendowany szpinak i całość mieszamy, tylko do połączenia się składników.


Krok trzeci: do osobnego naczynia przesiewamy mąką razem z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy, ponownie jedynie do połączenia się składników.


Masę przelewamy do formy i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach.



Smacznego!

Zielony biszkopt to świetna baza do przygotowania kolorowego deseru. Podany z owocami bądź przełożony kremem sprawdzi się jako tort. Równie dobrze smakuje posypany wyłącznie cukrem pudrem. Idealne ciasto do jesiennej herbaty ! Jest też świetnym sposobem na przemycenie dzieciom znielubionego szpinaku 😊

Co ważne, świeży szpinak i dodatek soku z cytryny to gwarancja pięknego, zielonego koloru.

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *