Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa gwiazda z makiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Do tego jest niezwykle efektowna i może stanowić idealną ozdobę świątecznego stołu. Przez długi czas pozostaje miękka i świeża. Świetny pomysł na urozmaicenie świątecznych wypieków.
Lista zakupów
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru drobnego
- 180 ml mleka
- 3 jajka
- 50 g masła
- 3000 g masy makowe
Krok pierwszy: w jednej misce należy umieścić mąkę, a następnie w zagłębienie na środku wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Całość powoli zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, mieszając delikatnie z drożdżami i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, do momentu aż zaczyn „ruszy”.
Krok drugi: do zaczynu dodać 2 jajka, wymieszać całość i dodać kolejny składnik – ciepłe mleko. Wyrobić dłońmi ciasto przed około 15 minut. Musi być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok trzeci: wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę zagnieść, a następnie podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrąg o średnicy 25 cm. Pierwszy okrąg ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i posmarować 1/3 masy makowej. Na to nałożyć drugi okrąg i ponownie nałożyć masę. Powtórzyć kolejność z trzecim krążkiem aż do przykrycia ostatnią częścią ciasta.
Krok czwarty: na środku złożonych krążków odcisnąć szklankę. Ciasto podzielić na 16 równych części, zaczynając od zaznaczonego koła. Następnie należy każdy kawałek zawinąć dwukrotnie w kierunku środka – jeden kawałek w prawo, a sąsiadujący w lewo. Obie części złączyć na końcach, aby powstały ramiona gwiazdy. Odstawić gotowe ciasto na kolejne wyrastania, na około 20 minut. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec na złoty kolor.
Smacznego!
Dlaczego warto przygotować to ciasto?
– idealnie nadaje się do zabrania w gości,
– wbrew pozorom, jego wykonanie jest bardzo proste,
– długo pozostaje świeże i delikatne.
Gotową gwiazdę można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem bądź udekorować lukrem.