Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem
Reklamy

Drożdżowa gwiazda z makiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Do tego jest niezwykle efektowna i może stanowić idealną ozdobę świątecznego stołu. Przez długi czas pozostaje miękka i świeża. Świetny pomysł na urozmaicenie świątecznych wypieków.

0.

Lista zakupów 

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru drobnego
  • 180 ml mleka
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 3000 g masy makowe

Krok pierwszy: w jednej misce należy umieścić mąkę, a następnie w zagłębienie na środku wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Całość powoli zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, mieszając delikatnie z drożdżami i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, do momentu aż zaczyn „ruszy”.

 

Krok drugi: do zaczynu dodać 2 jajka, wymieszać całość i dodać kolejny składnik – ciepłe mleko. Wyrobić dłońmi ciasto przed około 15 minut. Musi być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Krok trzeci: wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę zagnieść, a następnie podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrąg o średnicy 25 cm. Pierwszy okrąg ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i posmarować 1/3 masy makowej. Na to nałożyć drugi okrąg i ponownie nałożyć masę. Powtórzyć kolejność z trzecim krążkiem aż do przykrycia ostatnią częścią ciasta.


Krok czwarty: na środku złożonych krążków odcisnąć szklankę. Ciasto podzielić na 16 równych części, zaczynając od zaznaczonego koła. Następnie należy każdy kawałek zawinąć dwukrotnie w kierunku środka – jeden kawałek w prawo, a sąsiadujący w lewo. Obie części złączyć na końcach, aby powstały ramiona gwiazdy. Odstawić gotowe ciasto na kolejne wyrastania, na około 20 minut. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec na złoty kolor.



Smacznego!

Dlaczego warto przygotować to ciasto?

– idealnie nadaje się do zabrania w gości,

– wbrew pozorom, jego wykonanie jest bardzo proste,

– długo pozostaje świeże i delikatne.

Gotową gwiazdę można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem bądź udekorować lukrem.

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *