Chatka Baby Jagi

Chatka Baby Jagi, nazywana również Chatką Puchatka, to pomysł na proste i smaczne ciasto sernikowe. Dla mnie jest to zdecydowanie ciasto dzieciństwa. Przygotowanie go nie trwa szczególnie długo ani nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Jedynie do składania herbatników w trójkąt może przydać się pomoc drugiej osoby.


Lista zakupów
- 500 g twarogu sernikowego
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 36 herbatników
- gorzka czekolada na polewę



Krok pierwszy: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy do niej twaróg sernikowy.


Krok drugi: masę dzielimy na dwie części – do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej cukier waniliowy. Obie ponownie mieszamy.






Krok trzeci: na folii aluminiowej układamy herbatniki w trzech rzędach po sześć sztuk. Jako pierwszą rozsmarowujemy ciemną masę. Na niej układamy warstwę herbatników, a na niej jasną masę. Kolejny etap polega na wyłożeniu na ser masy z kakao, ale wyłącznie po środku ciasta.



Krok czwarty: całość ostrożnie składamy w trójkąt. Owijamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!
Gotowe ciasto warto po schłodzeniu polać polewą z gorzkiej czekolady.
Dlaczego warto przygotować to ciasto?
– jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sernika,
– ciasto nie wymaga pieczenia,
– ma ciekawy i oryginalny kształt,
– można je modyfikować zamieniając środkową warstwę kakao na np. galaretkę.