Chatka Baby Jagi

Chatka Baby Jagi

Chatka Baby Jagi, nazywana również Chatką Puchatka, to pomysł na proste i smaczne ciasto sernikowe. Dla mnie jest to zdecydowanie ciasto dzieciństwa. Przygotowanie go nie trwa szczególnie długo ani nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Jedynie do składania herbatników w trójkąt może przydać się pomoc drugiej osoby.

0.

Lista zakupów 

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 36 herbatników
  • gorzka czekolada na polewę

Krok pierwszy: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy do niej twaróg sernikowy.

 

Krok drugi: masę dzielimy na dwie części – do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej cukier waniliowy. Obie ponownie mieszamy.


Krok trzeci: na folii aluminiowej układamy herbatniki w trzech rzędach po sześć sztuk. Jako pierwszą rozsmarowujemy ciemną masę. Na niej układamy warstwę herbatników, a na niej jasną masę. Kolejny etap polega na wyłożeniu na ser masy z kakao, ale wyłącznie po środku ciasta. 


Krok czwarty: całość ostrożnie składamy w trójkąt. Owijamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Smacznego!

Gotowe ciasto warto po schłodzeniu polać polewą z gorzkiej czekolady.

Dlaczego warto przygotować to ciasto?

 – jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sernika,

– ciasto nie wymaga pieczenia,

– ma ciekawy i oryginalny kształt,

– można je modyfikować zamieniając środkową warstwę kakao na np. galaretkę.

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *