Wspaniała domowa pizza

20160530_141706_HDR_Fotor

Kochają ją setki milionów ludzi na całym świecie. Jest jednym z najpopularniejszych dań, pojawiającym się zarówno w tych mniej, jak i bardziej eleganckich restauracjach. Jeśli o lokalach mowa – na jej cześć stworzony został osobny rodzaj placówki gastronomicznej. Jedzą ją niemal wszyscy, ale w domowych warunkach dobra wychodzi ledwie garstce. Proszę Państwa, królowa jest tylko jedna. Czapki z głów, oto pizza!

Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: https://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/.

0.

Lista zakupów:

  1. Ciasto z uniwersalnego przepisu:
    • 3 szklanki mąki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca.
    • 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki, jednak polecam delikatnie zwiększyć tę ilość.
    • ½ łyżeczki cukru
    • ¼ kostki drożdży (25 g)
  2. Sos pomidorowy, np. z tego przepisu [Kliknij] Jeśli nie mamy sosu i nie chce nam się robić, w ostateczności można na szybko stworzyć sos, mieszając ze sobą koncentrat pomidorowy, nieco wody, sól, pieprz i bazylię.
  3. 250 g sera, np. sera żółtego lub mozzarelli
  4. Ulubione dodatki – u mnie:
    • Łosoś
    • Pomidory suszone
    • Oliwki


1

Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier.


2

Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto.


3

Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia.


4

W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce.


5

Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobną pizzę, postępując według dalszych kroków.


6

Wałkujemy ciasto na mniej więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


7

Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami.


8

20160530_141641_HDR_Fotor

Wstawiamy pizzę do piekarnika rozgrzanego do ok. 220°C i pieczemy przez przez ok. 12 minut. Gdy ser się stopi, a ciasto zarumieni – pizza jest gotowa.


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest pizzą.
Komentarz jest zbędny, pizza to pizza.

Po drugie: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego.
I to moim ulubionym!

Po trzecie: dodatki nie mają znaczenia.
Tak naprawdę powyższy przepis można konfigurować na setki sposobów. Podmieniać sos na śmietanowy, ziołowy lub używać samej oliwy, kombinować z serem, w końcu używać dowolnych dodatków – od pieczarek przez kiełbasę po ananasa czy tuńczyka. Pizza jest iście rewolucyjnym daniem i da się ją dopasować do każdego.

Print Friendly, PDF & Email

Wypowiedz się!