Domowe bułeczki

20160526_100801_Fotor

Dobre i naturalne pieczywo to podstawa każdego śniadania. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne, pachnące, domowe bułeczki. Jest to zarazem pierwszy przepis z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego, który znajdziecie tutaj: https://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/.

0.

Lista zakupów:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca.
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ kostki drożdży (25 g)


1

Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier.


2

Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto.


3

Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia.


4

Formujemy z ciasta kształt wałka, który następnie dzielimy na 6–8 równych części.


5

Każdą z części ciasta bierzemy do ręki, naciągamy z jednej strony, a z drugiej – zalepiamy, łącząc ze sobą dwa końce ciasta. Czynność powtarzamy 2–3 razy, do uzyskania gładkiej, ładnej powierzchni wierzchniej oraz dobrze zalepionej podstawy.


6

Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie każdą z bułek delikatnie nacinamy nożem (podczas rośnięcia będą one pękać, a dzięki nacięciu miejsce pęknięcia będzie kontrolowane). Jeśli chcemy, skrapiamy bułki odrobiną mleka – ładniej się wtedy zarumienią.


7

20160526_100751_Fotor

Pieczemy bułki w temperaturze ok. 220°C przez mniej więcej 12 minut, do lekkiego zarumienienia się skórki. Gotowe bułki odstawiamy do wystygnięcia.


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego.
Jeden przepis, wiele zastosowań!

Po drugie: bułeczki to podstawa.
Każdy lubi bułki. A świeże, domowe, pachnące… No poezja. Idealne na przyjazd gości.

Po trzecie: jest przejrzysty.
Bez spulchniaczy i polepszaczy – mamy dokładnie to, co mieć chcemy, czyli same naturalne składniki.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Domowe bułeczki

    1. Klaudio, do dżemora są wręcz idealne! 🙂 I choć chleb z innego przepisu jest dla nas cały czas numerem 1 i bez przerwy jest na topie, to na przyjazd gości – żeby dać wybór – te bułki są świetne.

Wypowiedz się!