Domowe bułeczki

Domowe bułeczki

Dobre i naturalne pieczywo to podstawa każdego śniadania. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne, pachnące, domowe bułeczki. Jest to zarazem pierwszy przepis z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego, który znajdziecie tutaj: https://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/.

0.

Lista zakupów:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca.
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ kostki drożdży (25 g)

[:Listonic]


1

Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier.


2

Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto.


3

Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia.


4

Formujemy z ciasta kształt wałka, który następnie dzielimy na 6–8 równych części.


5

Każdą z części ciasta bierzemy do ręki, naciągamy z jednej strony, a z drugiej – zalepiamy, łącząc ze sobą dwa końce ciasta. Czynność powtarzamy 2–3 razy, do uzyskania gładkiej, ładnej powierzchni wierzchniej oraz dobrze zalepionej podstawy.


6

Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie każdą z bułek delikatnie nacinamy nożem (podczas rośnięcia będą one pękać, a dzięki nacięciu miejsce pęknięcia będzie kontrolowane). Jeśli chcemy, skrapiamy bułki odrobiną mleka – ładniej się wtedy zarumienią.


7

20160526_100751_Fotor

Pieczemy bułki w temperaturze ok. 220°C przez mniej więcej 12 minut, do lekkiego zarumienienia się skórki. Gotowe bułki odstawiamy do wystygnięcia.


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego.
Jeden przepis, wiele zastosowań!

Po drugie: bułeczki to podstawa.
Każdy lubi bułki. A świeże, domowe, pachnące… No poezja. Idealne na przyjazd gości.

Po trzecie: jest przejrzysty.
Bez spulchniaczy i polepszaczy – mamy dokładnie to, co mieć chcemy, czyli same naturalne składniki.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 1 / 5. Licznik ocen: 1

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

endriu

7 thoughts on “Domowe bułeczki

    1. Klaudio, do dżemora są wręcz idealne! 🙂 I choć chleb z innego przepisu jest dla nas cały czas numerem 1 i bez przerwy jest na topie, to na przyjazd gości – żeby dać wybór – te bułki są świetne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *