Szynkowar – opis i recenzja

Szynkowar – opis i recenzja
Reklamy

Na blogu Proste-przepisy.pl pokazywałem już, jak w prosty sposób możemy upiec sobie pyszny chleb. Jednak nie samym chlebem żyje człowiek, dlatego dziś przedstawię Wam coś, co niedawno kupiłem, i do dziś zastanawiam się, jak mogłem bez tego żyć. Moi Drodzy, przedstawiam szynkowar!

Do czego służy szynkowar?

Ni mniej, ni więcej – do robienia szynek. A tak naprawdę nie tylko szynek, ale różnych mięs na kanapki – karkówki, mielonki drobiowej, boczku, schabu, łopatki itd. Ogranicza nas własna kreatywność.

2_Fotor

Z czego składa się szynkowar?

Mój szynkowar składa się z 4 elementów: pojemnika, podkładki dociskowej, sprężyny i pokrywki. Niektóre zestawy zawierają dodatkowo termometr, który i tak warto dokupić, by móc kontrolować temperaturę parzenia. Otwór na termometr znajduje się w pokrywce.

20160525_181223_Fotor

Jak zrobić szynkę?

Nic prostszego – przygotowujemy mięso zgodnie z jednym z przepisów, wkładamy je do pojemnika, dociskamy za pomocą podkładki ze sprężyną i zamykamy. Szynkowar wstawiamy do garnka z gorącą wodą, oddzielając go od dna garnka za pomocą szmatki. Grzejemy wodę, cały czas utrzymując jej temperaturę poniżej temperatury gotowania, i parzymy tak mięso, dopóki nie osiągnie pożądanej temperatury (podanej w przepisie). Gdy osiągnie – chłodzimy szynkowar wraz z mięsem, wstawiamy na noc do lodówki, a rano jemy śniadanie z pysznym, domowym mięskiem. Proste? Proste! A jakie satysfakcjonujące!

20160527_074616_Fotor

Czy warto kupić szynkowar?

Jeśli macie dość jedzenia sklepowych wędlin i chcecie (często po taniości) przygotować coś swojego, zdrowego i nieprzetworzonego – jest to zakup obowiązkowy. Moi goście są zawsze pod wrażeniem, gdy mówię im, że sam przygotowałem mięso, które właśnie jedzą na kanapce. 🙂 Nic dziwnego – domowa karkówka wygląda trochę jak gulasz angielski z puszki, schab parzony w kawałku – prawie jak kupny. Tylko bez wstrzykiwanych polepszaczy. Zresztą, co tu dużo gadać, obejrzyjcie zdjęcia. Przepisy na dwie poniższe potrawy zamieszczę już wkrótce.

20160525_190507_Fotor

Ile kosztuje szynkowar?

Wszystko zależy od firmy, pojemności szynkowaru oraz tego, czy zestaw zawiera termometr, czy nie. Ja za swój przepłaciłem w sklepie stacjonarnym – za sam szynkowar 1,5 kg dałem ponad 50 zł, termometr kosztował mnie dodatkowe 25 zł. To nie tak wiele za smak domowego mięska, ale można kupić to taniej. Najlepsze oferty możecie znaleźć na Ceneo – widziałem tam zestawy zawierające szynkowar, termometr i woreczki do gotowania (bardzo przydatne, ułatwiają wyjęcie szynki z szynkowaru) za ok. 52 zł. Jeśli macie zamiar zakupić szynkowar w sklepie internetowym – wyświadczycie mi przysługę, korzystając z poniższego banera. Z góry dziękuję! 🙂

A ja w zamian jeszcze dziś opublikuję przepis na domową karkóweczkę!

 

Przykładowe przepisy na dania z szynkowaru:

20160526_075011_FotorKarkówka z szynkowaru

Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego uniknąć? Kochani, sami róbmy sobie pyszne mięsko! Czytaj dalej →


20160527_065443_Fotor

Schab z szynkowaru

Pyszny, świeżo parzony, aromatyczny i doprawiony tak, jak lubimy. Przepis na domowy schab na kanapki jest tak prosty, że aż wstyd z niego nie skorzystać. Szynkowar sprawia, że przygotowanie domowego mięsa jest dziecinnie proste, a efekt – rewelacyjny. Zobaczcie sami. Czytaj dalej →

 


szyneczkaSzynka z szynkowaru

Naprawdę dobre produkty możemy poznać po tym, że ich nazwy stają się synonimem całej grupy produktów. Przykłady można mnożyć – na sportowe obuwie mówimy adidasy, na samochody terenowe – dżipy, a na przenośne odtwarzacze kaset – walkmany. Dziś zajmiemy się królową wszystkich mięs, która z czasem wyrobiła sobie taki prestiż, że zwykliśmy różnorodne mięsne produkty nazywać „szynkami”. Czytaj dalej →

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 1.5 / 5. Licznik ocen: 2

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

One thought on “Szynkowar – opis i recenzja

  1. Niby prosta blaszana puszka – a ile potrafi! Mięso z szynkowara nie umywa się do żadnego sklepowego, niezależnie od tego, jak bardzo jest naturalne i smaczne. Nie wyobrażam sobie powrotu na stałe do kupnych wędlin. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *