Tarta z mascarpone i truskawkami, bez pieczenia
Bez wątpienia ten smak to kwintesencja wiosenno-letniego sezonu – tarta z mascarpone i truskawkami. Ekspresowy w przygotowaniu spód, prosty krem z serka mascarpone i aromatyczne truskawki. Zapewniam, że przepadniecie!
Lista zakupów
- 180 g herbatników petit beurre
- 100 g masła
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 150 ml śmietany 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 500 g truskawek
Krok pierwszy: herbatniki pokruszyć w melakserze bądź przy pomocy tłuczka. Masło podgrzać i rozpuścić. Następnie dodać je do pokruszonych herbatników i dobrze wymieszać.
Masę przypominającą „mokry piasek”, wyłożyć na spód tortownicy lub formy na tartę. Wyrównać i docisnąć lekko dłonią. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.
Krok drugi: składniki na krem, czyli ser i śmietana, powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę ubić w misie miksera razem z cukrem pudrem, a po chwili dodać do masy ser mascarpone. Całość ubijać do otrzymania puszystego i sztywnego kremu.
Krok trzeci: krem wyłożyć na schłodzony spód. Na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, aby spód zdążył się „związać”. Inaczej będzie zbyt sypki przy krojeniu i nakładaniu.
Smacznego!
Tarta ze spodem z herbatników to idealne rozwiązanie na ciepłe dni, gdy ostatnie na co mamy ochotę to rozgrzewanie piekarnika. Jest ekspresowa w przygotowaniu (nie licząc czasu chłodzenia) i zachwyca smakiem jak żadna inna. Lekki krem i pełne słodyczy truskawki to połączenie idealne! Jedyny jej minus jest taki, że trudno poprzestać na jednym kawałku.