Tarta z mascarpone i truskawkami, bez pieczenia

Tarta z mascarpone i truskawkami, bez pieczenia

Bez wątpienia ten smak to kwintesencja wiosenno-letniego sezonu – tarta z mascarpone i truskawkami. Ekspresowy w przygotowaniu spód, prosty krem z serka mascarpone i aromatyczne truskawki. Zapewniam, że przepadniecie!

0.

Lista zakupów 

  • 180 g herbatników petit beurre
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 500 g truskawek

Krok pierwszy: herbatniki pokruszyć w melakserze bądź przy pomocy tłuczka. Masło podgrzać i rozpuścić. Następnie dodać je do pokruszonych herbatników i dobrze wymieszać.

Masę przypominającą „mokry piasek”, wyłożyć na spód tortownicy lub formy na tartę. Wyrównać i docisnąć lekko dłonią. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.


Krok drugi: składniki na krem, czyli ser i śmietana, powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę ubić w misie miksera razem z cukrem pudrem, a po chwili dodać do masy ser mascarpone. Całość ubijać do  otrzymania puszystego i sztywnego kremu.


Krok trzeci: krem wyłożyć na schłodzony spód. Na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, aby spód zdążył się „związać”. Inaczej będzie zbyt sypki przy krojeniu i nakładaniu.


Smacznego!

Tarta ze spodem z herbatników to idealne rozwiązanie na ciepłe dni, gdy ostatnie na co mamy ochotę to rozgrzewanie piekarnika. Jest ekspresowa w przygotowaniu (nie licząc czasu chłodzenia) i zachwyca smakiem jak żadna inna. Lekki krem i pełne słodyczy truskawki to połączenie idealne! Jedyny jej minus jest taki, że trudno poprzestać na jednym kawałku.

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.2 / 5. Licznik ocen: 17

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *