Pieczone pomidory i burrata z dressingiem bazyliowym
Wiosna i lato to czas, gdy warzywa zachwycają kolorami i smakiem. Jednocześnie najlepiej sprawdzają się wtedy dania szybkie i proste w przygotowaniu, tak by nie stać w kuchni zbyt długo, a korzystać z pięknej pogody. Takim właśnie daniem są pieczone pomidory z burratą i bazyliowym dressingiem.
Lista zakupów (na 1-2 porcje)
- 1 kulka sera typu burrata
- 400 g pomidorków koktajlowych, najlepiej mieszanych
- średni ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz
Krok pierwszy: pomidorki koktajlowe przekroić na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem, a także skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 15 minut.
Krok drugi: liście bazylii umieścić w blenderze, dodać ¼ szklanki oliwy z oliwek, odrobinę soku z cytryny oraz przyprawy. Całość dokładnie zblendować.
Krok trzeci: na talerz wyłożyć upieczone pomidorki wraz z powstałym sosem. Obok ułożyć burratę, a całość skropić bazyliowym dressingiem. Podawać z chrupiącą bagietką.
Smacznego!
Zapewniam, że to danie tylko tak niepozornie wygląda, a jest to prawdziwa feria smaków. Upieczone pomidory nabierają zdecydowanego smaku i cudownie łączy się z kremowym i delikatnym serem. Bazyliowy dressing przełamuje cały smak, dodając mu wyrazistości i świeżości.
Trudno o drugi równie smaczny, a tak banalnie prosty przepis. Danie to świetnie sprawdzi się jako letnia kolacja. Z pewnością będziecie do niej często wracać.