Pieczone pomidory i burrata z dressingiem bazyliowym

Pieczone pomidory i burrata z dressingiem bazyliowym
Reklamy

Wiosna i lato to czas, gdy warzywa zachwycają kolorami i smakiem. Jednocześnie najlepiej sprawdzają się wtedy dania szybkie i proste w przygotowaniu, tak by nie stać w kuchni zbyt długo, a korzystać z pięknej pogody. Takim właśnie daniem są pieczone pomidory z burratą i bazyliowym dressingiem.

0.

Lista zakupów (na 1-2 porcje)

  • 1 kulka sera typu burrata
  • 400 g pomidorków koktajlowych, najlepiej mieszanych
  • średni ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz

Krok pierwszy: pomidorki koktajlowe przekroić na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem, a także skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 15 minut.


Krok drugi: liście bazylii umieścić w blenderze, dodać ¼ szklanki oliwy z oliwek, odrobinę soku z cytryny oraz przyprawy. Całość dokładnie zblendować.


Krok trzeci: na talerz wyłożyć upieczone pomidorki wraz z powstałym sosem. Obok ułożyć burratę, a całość skropić bazyliowym dressingiem. Podawać z chrupiącą bagietką.


Smacznego!

Zapewniam, że to danie tylko tak niepozornie wygląda, a jest to prawdziwa feria smaków. Upieczone pomidory nabierają zdecydowanego smaku i cudownie łączy się z kremowym i delikatnym serem. Bazyliowy dressing przełamuje cały smak, dodając mu wyrazistości i świeżości.

Trudno o drugi równie smaczny, a tak banalnie prosty przepis. Danie to świetnie sprawdzi się jako letnia kolacja. Z pewnością będziecie do niej często wracać.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.2 / 5. Licznik ocen: 17

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *