Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Trudno o lepsze ciasto na upalne dni niż sernik na zimno. Lekkie i puszyste stanowią najlepszą alternatywę dla pieczonej wersji. Co więcej, ich przygotowanie jest duże mniej problematyczne. I chociaż w większości przepisów za wiązanie masy serowej odpowiada żelatyna, to jest sposób na jej pominięcie przy pomocy galaretek.

0.

Lista zakupów ( na tortownicę 24 cm)

  • 200 g ciasteczek typu herbatniki
  • 100 g masła
  • 800 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 450 + 350 ml wrzątku
  • 500 g truskawek

Krok pierwszy: tortownicę o średnicy 24 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia. Obie galaretki cytrynowe należy rozpuścić dokładnie w 400 ml wrzątku, a następnie odstawić do ostudzenia. 

 

Krok drugi: spód z ciasteczek uzyskujemy poprzez zmiksowanie ciastek w melakserze bądź przy pomocy tłuczka, a następnie wymieszaniu ich z roztopionym masłem. Gotową masę przekładamy na tortownicę, dokładnie uklepując. Następnie schłodzić w lodówce na czas przygotowywanie masy serowej.


Krok trzeci: serki waniliowe przekładamy do dużej miski. Dodajemy do nich przestudzoną galaretkę. Ważne jest, aby galaretka nie zaczęła już tężeć. Przy pomocy trzepaczki należy dokładnie połączyć oba składniki. Tak przygotowaną masę odstawiamy do lodówki, sprawdzając czy nie zaczęła już zbyt mocno się ścinać. Gdy tylko zacznie tężeć, należy wylać ją na ciasteczkowy spód i ponownie umieścić całość w lodówce.


Krok czwarty: pora na galaretkę truskawkową, którą należy rozpuścić w 350 ml wrzątku, a następnie odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie na lekko zastygniętej już masie serowej układamy pokrojone truskawki. Gdy galaretka zacznie już tężeć, można partiami wylewać ją na wierzch ciasta. Mała ilość galaretki szybciej zastygnie i nie spowoduje uniesienia się owoców do góry.

Całe ciasto należy odstawić do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenie zarówno masy, jak i galaretki.



Smacznego!

Dlaczego polecam ten właśnie sernik?

– z galaretką pracuje się dużo łatwiej niż z żelatyną, nie trzeba obawiać się psujących efekt grudek,

– spód z ciasteczek można dowolnie wymienić na przykład na biszkopt,

– na wierzchu masy serowej świetnie sprawdzą się wszelkie owoce sezonowe,

– zamieniając galaretkę cytrynową na wiśniową bądź malinową, można uzyskać ciekawy efekt wizualny kolorowej masy serowej.

I przede wszystkim: sernik jest pyszny!

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *