Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Szarlotka to bez dwóch zdań synonim jesieni. Zapach duszonych jabłek to kwintesencja domowego ciepła, którego nie chce się opuszczać. Jeśli znudziła się Wam tradycyjna wersja, polecam szarlotkę sypaną. Lekko chrupiący wierz to coś, przy czym przepadniecie!

0.

Lista zakupów ( na tortownicę 23 cm )

  • 160 g mąki pszennej
  • 180 g kaszy manny
  • 120 g drobnego cukru
  • 150 g masła zimnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 kg jabłek

Krok pierwszy: w jednej misce należy umieścić wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

 

Krok drugi: jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich cynamon i cukier waniliowy, a następnie całość wymieszać.


Krok trzeci: przygotować tortownicę – dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki zaś wysmarować masłem. Na dno blachy wyłożyć 1/3 suchych składników, tak aby przykrywały całą tortownicę. Na to wyłożyć połowę jabłek, rozłożyć równomiernie. Następnie powtórzyć warstwy – suche składniki, jabłka i ostatnia część suchych składników.  Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach zimne masło. 


Piec przez około 50 minut w 180 stopniach, tak aby góra ciasta zdążyła się zarumienić.



Smacznego!

Przepis na to ciasto jest niewiarygodnie łatwo i szybki. Żadnego zagniatania, ucierania i brudzenia miksera. Mimo swojej prostoty, nie traci ona na smaku. Wystarczy tylko kilka składników i godzinka w piekarniku, by cieszyć się pysznym deserem.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.