Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami

Pyszne serowe ciastka, idealnie kruche i kryjące w sobie jabłkowe nadzienie, to najlepszy sposób na jesienną słotę. Lista składników jest tak krótka, a wykonanie szybkie, że nie można ich nie spróbować. Świetnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie.

0.

Lista zakupów

  • 250 g sera białego
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 jabłka

Krok pierwszy: masło posiekać z mąką. Następnie dodać ser i cukier puder – całość zagnieść razem. Włożyć do lodówki na 30 min. Jabłka pokroić w ósemki.

 

Krok drugi: ciasto wyjęte z lodówki rozwałkować i wykrawać z niego koła, podobnie jak na pierogi. W każde koło włożyć plasterek (półksiężyc) jabłka, zawinąć je w ciasto tworząc otwarte pierożki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, piec około 25 min a 180 stopniach.


Upieczone rożki można posypać cukrem pudrem. O ile nie zdążą zniknąć przed ostygnięciem 😊



Smacznego!

Gorąco zachęcam do wypróbowania. Nadzienie można dowolnie modyfikować na inne owoce. Ciastka są idealnie kruche, maślane i rozpływające się w ustach. Trochę przypominają ciasto francuskie. Spróbujecie raz, a kolejny będzie już robić z podwójnej porcji!

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *