Ciasteczka serowe z jabłkami
Pyszne serowe ciastka, idealnie kruche i kryjące w sobie jabłkowe nadzienie, to najlepszy sposób na jesienną słotę. Lista składników jest tak krótka, a wykonanie szybkie, że nie można ich nie spróbować. Świetnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie.
Lista zakupów
- 250 g sera białego
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 jabłka
Krok pierwszy: masło posiekać z mąką. Następnie dodać ser i cukier puder – całość zagnieść razem. Włożyć do lodówki na 30 min. Jabłka pokroić w ósemki.
Krok drugi: ciasto wyjęte z lodówki rozwałkować i wykrawać z niego koła, podobnie jak na pierogi. W każde koło włożyć plasterek (półksiężyc) jabłka, zawinąć je w ciasto tworząc otwarte pierożki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, piec około 25 min a 180 stopniach.
Upieczone rożki można posypać cukrem pudrem. O ile nie zdążą zniknąć przed ostygnięciem ?
Smacznego!
Gorąco zachęcam do wypróbowania. Nadzienie można dowolnie modyfikować na inne owoce. Ciastka są idealnie kruche, maślane i rozpływające się w ustach. Trochę przypominają ciasto francuskie. Spróbujecie raz, a kolejny będzie już robić z podwójnej porcji!