Śniadaniowe muffiny wytrawne
Jajka i szynka to dość tradycyjne połączenie jeśli chodzi o śniadanie. Jeśli szukasz pomysłu na to jak podać je w innej formie niż zawsze, chcesz zaskoczyć swoją rodzinę nowym pomysłem – wypróbuj poniższy przepis na jajeczne muffiny. Podawane na ciepło to genialny sposób na urozmaicenie weekendowego śniadania.
Lista zakupów (na 6 porcji)
- 6 jajek
- 6 kromek chleba tostowego
- 2-3 plastry szynki parmeńskiego lub boczku
- 2-3 plastry sera żółtego
- pół czerwonej papryki
- masło do posmarowania formy i chleba
Krok pierwszy: szynkę parmeńską podsmażyć chwilę na patelni. W międzyczasie kromki chleba posmarować odrobiną masła, przekroić na pół po skosie i ułożyć w formie na muffiny tworząc „koszyki”.
Krok drugi: do koszyków z chleba nałożyć szynkę i paprykę, a na to wbić po jednym jajku. Każdą muffinkę doprawić solą i pieprzem, a wierzch posypać serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 13-15 minut.
Smacznego!
Najlepiej jeśli uda się muffinki upiec tak, by żółtko pozostało płynne. Przygotowane w ten sposób śniadanie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także efektowne. Przygotowuje się je tyle samo czasu co tradycyjną jajecznicę, ale efekt wizualny zaskoczy wszystkich.