Śniadaniowe muffiny wytrawne

Śniadaniowe muffiny wytrawne

Jajka i szynka to dość tradycyjne połączenie jeśli chodzi o śniadanie. Jeśli szukasz pomysłu na to jak podać je w innej formie niż zawsze, chcesz zaskoczyć swoją rodzinę nowym pomysłem – wypróbuj poniższy przepis na jajeczne muffiny. Podawane na ciepło to genialny sposób na urozmaicenie weekendowego śniadania.

0.

Lista zakupów (na 6 porcji)

  • 6 jajek
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2-3 plastry szynki parmeńskiego lub boczku
  • 2-3 plastry sera żółtego
  • pół czerwonej papryki
  • masło do posmarowania formy i chleba

Krok pierwszy: szynkę parmeńską podsmażyć chwilę na patelni. W międzyczasie kromki chleba posmarować odrobiną masła, przekroić na pół po skosie i ułożyć w formie na muffiny tworząc „koszyki”.


Krok drugi: do koszyków z chleba nałożyć szynkę i paprykę, a na to wbić po jednym jajku. Każdą muffinkę doprawić solą i pieprzem, a wierzch posypać serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 13-15 minut.



Smacznego!

Najlepiej jeśli uda się muffinki upiec tak, by żółtko pozostało płynne. Przygotowane w ten sposób śniadanie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także efektowne. Przygotowuje się je tyle samo czasu co tradycyjną jajecznicę, ale efekt wizualny zaskoczy wszystkich.

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.2 / 5. Licznik ocen: 17

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *