Pieczone piersi z kurczaka z serem i szynką parmeńską
Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej świetnie sprawdzą się jako danie na imprezę czy też grilla. Ich przygotowanie nie zajmuje duże czasu, a efekt jest wyjątkowo smaczny. Soczyste mięso i rozpływający się ser – duet idealny!
Lista zakupów (na 4 porcje)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 plasterki sera żółtego
- 4-6 plastrów szynki parmeńskiej lub boczku
- kawałek masła
- szparagi bądź inne warzywa do podania
Krok pierwszy: pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, a następnie przecinamy wzdłuż na dwie połówki. Każdą lekko rozbijamy i obsypujemy solą i pieprzem. Na przygotowane kawałki piersi kładziemy na plasterku sera żółtego, a następnie całość zawijamy w szynkę parmeńską. W zależności od wielkości filetów można także ułożyć dwa plastry szynki nachodzące na siebie, by w pełni zawinąć w nich pierś z kurczaka. Całość spinamy wykałaczką.
Krok drugi: przygotowane kawałki zawiniętego mięsa naczynia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym odrobiną tłuszczu), a na wierzch każdego kładziemy po kawałku masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40-45 minut. Pod koniec pieczenia (po ok. 30 minutach_ do naczynia dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Gotowe mięso podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Przygotowane w ten sposób filety z kurczaka, są godne polecenia z kilku powodów:
– można przygotować je nawet dzień wcześniej i wstawić do piekarnika w odpowiednim dla nas momencie,
– dzięki owinięciu w szynkę lub boczek, pierś z kurczaka jest soczysta,
– danie w gruncie rzeczy robi się samo,
– jest to niezwykle efektowny sposób na podanie „zwykłej” piersi z kurczaka.
Jeśli szukanie pomysłu na kurczaka w nowym wydaniu – polecam!