Pomarańczowe tiramisu
Wariacja na temat klasycznego tiramisu. Jeśli nie przepadacie za kawowymi ciastami, koniecznie spróbujcie pomarańczowej wersji znanego deseru. Zaskoczy Was lekkością i orzeźwiającym smakiem. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla dzieci. Zapewniam, że owocowa wersja jest idealna!
Lista zakupów (na 5-6 porcji)
- 300 g mascarpone
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 200 g biszkoptów lady fingers
- 100 ml soku pomarańczoweg
Krok pierwszy: do miski przełożyć żółtka z cukrem i utrzeć mikserem na puszystą masę.
Krok drugi: do ciasta dodać mascarpone i ponownie zmiksować do połączenia składników.
Krok trzeci: biszkopty zamoczyć z jednej strony w soku pomarańczowym i ułożyć z nich warstwę w naczyniu. Na to równomiernie wyłożyć krem z macarpone. Powtórzyć warstwę z biszkoptami namoczonymi sokiem i na to nałożyć ponownie krem.
Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, a idealnie na całą noc. Biszkopty zdążą wtedy zmięknąć, ciasto będzie lepiej się kroić i zachwycać smakiem.
Smacznego!
Dlaczego polecam ten przepis?
- deser ten przygotowuje się niezwykle szybko,
- -do ciasta świetnie sprawdzi się także sok truskawkowy albo malinowy,
- -w wersji dla dorosłych, do soku można dodać 2 łyżki rumu lub deseru,
- tiramisu można również podać w pucharkach.