Pomarańczowe tiramisu

Pomarańczowe tiramisu

Wariacja na temat klasycznego tiramisu. Jeśli nie przepadacie za kawowymi ciastami, koniecznie spróbujcie pomarańczowej wersji znanego deseru. Zaskoczy Was lekkością i orzeźwiającym smakiem. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla dzieci. Zapewniam, że owocowa wersja jest idealna!

0.

Lista zakupów (na 5-6 porcji)

  • 300 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 200 g biszkoptów lady fingers
  • 100 ml soku pomarańczoweg

Krok pierwszy: do miski przełożyć żółtka z cukrem i utrzeć mikserem na puszystą masę.


Krok drugi: do ciasta dodać mascarpone i ponownie zmiksować do połączenia składników.


Krok trzeci: biszkopty zamoczyć z jednej strony w soku pomarańczowym i ułożyć z nich warstwę w naczyniu. Na to równomiernie wyłożyć krem z macarpone. Powtórzyć warstwę z biszkoptami namoczonymi sokiem i na to nałożyć ponownie krem.

Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, a idealnie na całą noc. Biszkopty zdążą wtedy zmięknąć, ciasto będzie lepiej się kroić i zachwycać smakiem.


Smacznego!

Dlaczego polecam ten przepis?

  • deser ten przygotowuje się niezwykle szybko,
  • -do ciasta świetnie sprawdzi się także sok truskawkowy albo malinowy,
  • -w wersji dla dorosłych, do soku można dodać 2 łyżki rumu lub deseru,
  • tiramisu można również podać w pucharkach.

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.2 / 5. Licznik ocen: 17

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *