Siekane kotlety drobiowe z warzywami

Siekane kotlety drobiowe z warzywami

Siekane kotlety drobiowe to nie tylko pomysł na szybki obiad, które robi się sam. Są także świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów w panierce. Mięso jest niezwykle delikatne i bardzo miękkie. Świetnie sprawdzą się nie tylko podane na ciepło, ale także jako składnik lunchu serwowanego na zimno. Raz przygotowane, zagoszczą w Waszej kuchni na dłużej!

0.

Lista zakupów (na 4 porcje)

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • opakowanie mini mozzarelli

Krok pierwszy: pierś z kurczaka i cebulę pokroić w drobną kostkę. Z kolei cukinię i marchewkę zetrzeć na wiórki. Wszystkie składniki, z wyjątkiem mozzarelli, przełożyć do misy i wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem, a następnie formować kotleciki i układać je na blasze z papierem do pieczenia. 


Krok drugi: na wierzch każdego kotleciki ułożyć kulkę mini mozzarelli, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec około 30 minut.



Smacznego!

Siekane kotlety to przepis godny wypróbowania z kilku względów:

  • Jest to świetny sposób na wyczyszczenie lodówki z resztek warzyw. Świetnie sprawdzi się w nich także papryka czy też pieczarki.
  • Co więcej, starte warzywa łatwiej przemycić na przykład dzieciom.
  • Podobnie można modyfikować użyte mięso oraz rodzaj sera, z którym będą zapiekane.
  • Przygotowanie takich kotletów nie wymaga stania przy kuchni i smażenia.

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.2 / 5. Licznik ocen: 17

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *