Siekane kotlety drobiowe z warzywami

Siekane kotlety drobiowe to nie tylko pomysł na szybki obiad, które robi się sam. Są także świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów w panierce. Mięso jest niezwykle delikatne i bardzo miękkie. Świetnie sprawdzą się nie tylko podane na ciepło, ale także jako składnik lunchu serwowanego na zimno. Raz przygotowane, zagoszczą w Waszej kuchni na dłużej!

Lista zakupów (na 4 porcje)
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- opakowanie mini mozzarelli

Krok pierwszy: pierś z kurczaka i cebulę pokroić w drobną kostkę. Z kolei cukinię i marchewkę zetrzeć na wiórki. Wszystkie składniki, z wyjątkiem mozzarelli, przełożyć do misy i wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem, a następnie formować kotleciki i układać je na blasze z papierem do pieczenia.

Krok drugi: na wierzch każdego kotleciki ułożyć kulkę mini mozzarelli, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec około 30 minut.
Smacznego!
Siekane kotlety to przepis godny wypróbowania z kilku względów:
- Jest to świetny sposób na wyczyszczenie lodówki z resztek warzyw. Świetnie sprawdzi się w nich także papryka czy też pieczarki.
- Co więcej, starte warzywa łatwiej przemycić na przykład dzieciom.
- Podobnie można modyfikować użyte mięso oraz rodzaj sera, z którym będą zapiekane.
- Przygotowanie takich kotletów nie wymaga stania przy kuchni i smażenia.