Krucha tarta z rabarbarem
Kruche ciasto i słodko-kwaśny rabarbar to idealne połączenie jeśli chodzi o wiosenny deser. Proponowana tarta to łatwe w wykonaniu ciasto, które zachwyca smakiem. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, aż szkoda go nie wykorzystać! Dla kogo jeszcze rabarbar to synonim wiosny i smak dzieciństwa?
Lista zakupów
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
- 140 g zimnego masła
- 1 jajko
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilioweg
Krok pierwszy: do miski wsypać mąką z cukrem, solą i masłem pokrojonym w kostkę. Miksować przez około 2-3 minuty, do momentu aż powstaną okruszki ciasta.
Krok drugi: do ciasta dodać jajko i ponownie miksować, bądź też zagnieść ręką do powstania jednolitej konsystencji. Z ciasta uformować kulę, a następnie zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Krok trzeci: przygotować nadzienie z rabarbaru. Umyty rabarbar pokroić w 1-2 cm kawałki. Włożyć do misy, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i wanilię. Wymieszać dokładnie.
Krok czwarty: piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Ciasto rozwałkować na kształt okręgu i przenieść na blachę z papierem do pieczenia. Na środek ciasta wyłożyć rabarbar. Wolny brzeg ciasta zawinąć do środka, na rabarbar, lekko dociskając. Piec 30-40 minut do nabrania złotego koloru.
Smacznego!
Krucha tarta z rabarbarem najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z lodami waniliowymi.
Przepis na to ciasto świetnie sprawdzi się dla początkujących kucharzy. Kruche ciasto przygotowuje się zaledwie z 5 składników, a do nadzienia wystarczy wymieszać rabarbar z cukrem. Zero podpiekania czy też podsmażania.