Krucha tarta z rabarbarem

Krucha tarta z rabarbarem

Kruche ciasto i słodko-kwaśny rabarbar to idealne połączenie jeśli chodzi o wiosenny deser. Proponowana tarta to łatwe w wykonaniu ciasto, które zachwyca smakiem. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, aż szkoda go nie wykorzystać! Dla kogo jeszcze rabarbar to synonim wiosny i smak dzieciństwa?

0.

Lista zakupów

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 140 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilioweg

 

 


Krok pierwszy: do miski wsypać mąką z cukrem, solą i masłem pokrojonym w kostkę. Miksować przez około 2-3 minuty, do momentu aż powstaną okruszki ciasta. 

 


Krok drugi: do ciasta dodać jajko i ponownie miksować, bądź też zagnieść ręką do powstania jednolitej konsystencji. Z ciasta uformować kulę, a następnie zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.


Krok trzeci: przygotować nadzienie z rabarbaru. Umyty rabarbar pokroić w 1-2 cm kawałki. Włożyć do misy, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i wanilię. Wymieszać dokładnie.


Krok czwarty: piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Ciasto rozwałkować na kształt okręgu i przenieść na blachę z papierem do pieczenia. Na środek ciasta wyłożyć rabarbar. Wolny brzeg ciasta zawinąć do środka, na rabarbar, lekko dociskając. Piec 30-40 minut do nabrania złotego koloru.



Smacznego!

Krucha tarta z rabarbarem najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z lodami waniliowymi.

Przepis na to ciasto świetnie sprawdzi się dla początkujących kucharzy. Kruche ciasto przygotowuje się zaledwie z 5 składników, a do nadzienia wystarczy wymieszać rabarbar z cukrem. Zero podpiekania czy też podsmażania.

 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *