Sernik czekoladowo-waniliowy

Sernik czekoladowo-waniliowy

Jednym z najpopularniejszych, najchętniej pieczonych i jedzonych ciast jest sernik. Dziś chciałbym Wam zaprezentować jego ciekawą wersję, w której masa serowa znajduje się pomiędzy dwoma warstwami czekoladowego ciasta. Pychota! A na dodatek robi się nietrudno.

0.

Lista zakupów:

  1. Czekoladowe ciasto:
    • 50 ml wody
    • 3/4 kostki margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 4 łyżki kakao
    • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  2. Masa serowa:
    • 100 g masła
    • 1 szklanka cukru
    • 5 jajek
    • 1 kg sera do sernika o smaku waniliowym Oczywiście można też użyć zwykłego lub dodać aromat do ciast.
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • Opcjonalny dodatek, ja postawiłem na konfiturę wiśniową z Biedronki (brak na zdjęciu)

[:Listonic]


1

Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Odpowiednio: 4 żółtka i białka dla ciasta oraz 5 żółtek i białek dla masy.


2

Do garnuszka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Następnie, mieszając, dodajemy margarynę, a gdy się rozpuści – cukier i kakao. Mieszamy, a gdy składniki się połączą, odstawiamy do ostygnięcia.


3

Ubijamy białka na pianę w dwóch osobnych miskach, oczywiście pamiętając, która piana do czego ma trafić. 🙂


4

Czas zająć się masą serową. Do miski wrzucamy masło, jajka i cukier. Ucieramy je ze sobą na gładką masę. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną. Całość krótko mieszamy. Do całości dodajemy pianę z białek i znów krótko mieszamy. Masa serowa jest gotowa. Pora na ciasto.


5

Gdy masa kakaowa przestygnie, dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka jaj. Całość mieszamy. Następnie dodajemy do mieszanki przygotowaną wcześniej pianę z białek i ponownie mieszamy. Brawo, ciasto już też za nami!


6

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, po czym wylewamy na nią połowę ciasta czekoladowego. Dokładnie je rozprowadzamy. Następnie ostrożnie przelewamy masę serową i ją również mniej więcej równo rozprowadzamy. To odpowiedni moment na dodanie czegoś słodkiego – ja dodałem wiśnie, rozkładając je równomiernie po powierzchni sera. Na koniec – bardzo ostrożnie, by ciasto nie pomieszało się nam z serem – wykładamy na wierzch resztę ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i ustawiamy ciasto na drugiej półce od dołu. Pieczemy mniej więcej godzinę, pilnując pod koniec, czy ciasto jest już gotowe.


7

20160525_135918_FotorGdy ciasto jest upieczone, wyciągamy je z piekarnika, studzimy i degustujemy. A najlepiej dajemy mamie – w końcu dziś mają swoje święto!


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest pyszny.
Nie za słodki, po prostu rewelacyjny. Sami spróbujcie. Gdy kiedyś częstowałem nim współpracowników, byli wniebowzięci. 😉

Po drugie: jest dość niezwykły.
Sernik z czekoladowym spodem oraz wierzchem jest stosunkowo mało popularny. A szkoda, bo do jedzenia go nie są potrzebne sztućce!

Po trzecie: zawsze (mi) się udaje.
Jeśli chodzi o słodkie ciasta, to zazwyczaj nie mam do nich cierpliwości. Ten sernik robi się zupełnie w porządku, a to już coś znaczy!

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 0 / 5. Licznik ocen: 0

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

endriu

3 thoughts on “Sernik czekoladowo-waniliowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *