Sernik czekoladowo-waniliowy

20160525_161746_Fotor

Jednym z najpopularniejszych, najchętniej pieczonych i jedzonych ciast jest sernik. Dziś chciałbym Wam zaprezentować jego ciekawą wersję, w której masa serowa znajduje się pomiędzy dwoma warstwami czekoladowego ciasta. Pychota! A na dodatek robi się nietrudno.

0.

Lista zakupów:

  1. Czekoladowe ciasto:
    • 50 ml wody
    • 3/4 kostki margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 4 łyżki kakao
    • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  2. Masa serowa:
    • 100 g masła
    • 1 szklanka cukru
    • 5 jajek
    • 1 kg sera do sernika o smaku waniliowym Oczywiście można też użyć zwykłego lub dodać aromat do ciast.
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • Opcjonalny dodatek, ja postawiłem na konfiturę wiśniową z Biedronki (brak na zdjęciu)


1

Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Odpowiednio: 4 żółtka i białka dla ciasta oraz 5 żółtek i białek dla masy.


2

Do garnuszka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Następnie, mieszając, dodajemy margarynę, a gdy się rozpuści – cukier i kakao. Mieszamy, a gdy składniki się połączą, odstawiamy do ostygnięcia.


3

Ubijamy białka na pianę w dwóch osobnych miskach, oczywiście pamiętając, która piana do czego ma trafić. 🙂


4

Czas zająć się masą serową. Do miski wrzucamy masło, jajka i cukier. Ucieramy je ze sobą na gładką masę. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną. Całość krótko mieszamy. Do całości dodajemy pianę z białek i znów krótko mieszamy. Masa serowa jest gotowa. Pora na ciasto.


5

Gdy masa kakaowa przestygnie, dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka jaj. Całość mieszamy. Następnie dodajemy do mieszanki przygotowaną wcześniej pianę z białek i ponownie mieszamy. Brawo, ciasto już też za nami!


6

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, po czym wylewamy na nią połowę ciasta czekoladowego. Dokładnie je rozprowadzamy. Następnie ostrożnie przelewamy masę serową i ją również mniej więcej równo rozprowadzamy. To odpowiedni moment na dodanie czegoś słodkiego – ja dodałem wiśnie, rozkładając je równomiernie po powierzchni sera. Na koniec – bardzo ostrożnie, by ciasto nie pomieszało się nam z serem – wykładamy na wierzch resztę ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i ustawiamy ciasto na drugiej półce od dołu. Pieczemy mniej więcej godzinę, pilnując pod koniec, czy ciasto jest już gotowe.


7

20160525_135918_FotorGdy ciasto jest upieczone, wyciągamy je z piekarnika, studzimy i degustujemy. A najlepiej dajemy mamie – w końcu dziś mają swoje święto!


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest pyszny.
Nie za słodki, po prostu rewelacyjny. Sami spróbujcie. Gdy kiedyś częstowałem nim współpracowników, byli wniebowzięci. 😉

Po drugie: jest dość niezwykły.
Sernik z czekoladowym spodem oraz wierzchem jest stosunkowo mało popularny. A szkoda, bo do jedzenia go nie są potrzebne sztućce!

Po trzecie: zawsze (mi) się udaje.
Jeśli chodzi o słodkie ciasta, to zazwyczaj nie mam do nich cierpliwości. Ten sernik robi się zupełnie w porządku, a to już coś znaczy!

Print Friendly, PDF & Email

Wypowiedz się!