Pasta brokułowo-serowa

Pasta brokułowo-serowa

Przepis na dziś jest równie prosty, co interesujący i rzadko spotykany. Chciałbym Was zainteresować pastą brokułowo-serową, która nadaje się na kanapki, ale nie tylko. Podczas ostatniej majówki wzbudziłem nią spore zainteresowanie moich gości. Polecam i Wam spróbować. 🙂

0.

Lista zakupów:

  • 1 średni brokuł
  • 1 ser feta
  • Pieprz

[:Listonic]


1

Brokuła myjemy, odcinamy korzeń i gotujemy do miękkości.


2

Ugotowanego brokuła rwiemy na mniejsze części i umieszczamy w misie malaksera. To samo czynimy z serem.


3

Miksujemy i dopieprzamy do smaku (ser feta sprawia, że pasta jest wystarczająco słona). Gotowe!


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest bardzo ciekawy.
Jeśli nigdy nie mieliście okazji jeść brokuła na chlebie, to macie szansę. W życiu należy próbować nowych połączeń i to jest jedno z nich – polecam serdecznie!

Po drugie: jest uniwersalny.
Pasta z brokuła i sera nadaje się nie tylko na kanapki. Ostatnio użyłem jej zamiast sosu jako podkładu pod składniki w stromboli. Spokojnie można ją też wykorzystać na pizzy, w naleśnikach, tortilli i wielu innych wytrawnych przekąskach. Macie jakieś ciekawe pomysły? Komentujcie! 🙂

Po trzecie: jest zdrowy.
Brokuł jest bogatym źródłem potasu i wapnia, a także witamin A i C oraz kwasu foliowego. Ma działanie antynowotworowe, udrażnia naczynia krwionośne i może uchronić przed wrzodami.

Po czwarte: jest prosty i szybki.
Zrobienie tej pasty to moment, a z jednego brokuła i jednego serka wychodzi jej naprawdę sporo – wystarcza na kilka dni. W związku z zapowiedzianą wizytą gości zrobiłem tę pastę gdzieś pomiędzy sosem pomidorowym, sernikiem (oba przepisy są już na blogu), karkówką (napiszę o niej w najbliższych dniach) i obiadem. Można? Można!

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 0 / 5. Licznik ocen: 0

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *