Uniwersalny sos pomidorowy
Dziś przedstawię Wam jednego z uniwersalnych bohaterów wielu dań – sos pomidorowy. Przygotowuje się go bardzo sprawnie, z wykorzystaniem malaksera. Możemy go wykorzystać do wielu różnorodnych dań, ogranicza nas wyłącznie nasza własna inwencja. Jeśli jednak zabraknie Wam pomysłów – kilka z nich znajdziecie na dole tego przepisu.
Uwaga – celem tego przepisu jest zrobienie dość dużej ilości sosu, którą będziemy mogli wykorzystać do co najmniej 2–3 dań. Przed wykonaniem go koniecznie zaplanujcie więc posiłki na najbliższych parę dni.
Lista zakupów:
- 3 puszki pomidorów krojonych
- 1 pasta z suszonych pomidorów Można zastąpić je zwykłymi suszonymi pomidorami, jednak wtedy pamiętajmy o odlaniu oliwy ze słoiczka.
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Oregano
- Bazylia
- Sól i pieprz
[:Listonic]
Obieramy cebulę oraz czosnek, tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do misy malaksera. Szatkujemy na drobno.
Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory z puszki, następnie znów szatkujemy, żeby wszystko zmniejszyło nieco swoją objętość.
Dodajemy pozostałe składniki, czyli suszone pomidory i zioła. Całość solimy, pieprzymy i porządnie szatkujemy.
Przelewamy gotowy sos do garnka i zagotowujemy, często mieszając.
Po zagotowaniu sos jest gotowy.
Powodzenia w szukaniu zastosowań!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest uniwersalny.
Spaghetti z sosem pomidorowym, lasagne, pulpety, roladki mięsne, zapiekanki, dania azjatyckie, wszelkiego rodzaju dania mięsno-warzywne, a nawet tortilla czy pizza. Zastosowania można mnożyć. Jedno jest pewne – dobry sos pomidorowy jest znany i ceniony na całym świecie.
Po drugie: jest prosty i szybki.
Nie napracujemy się przy nim, więc nawet jeśli odwiedzą nas niespodziewani goście, możemy szybko zagotować makaron, równolegle przygotowując wspomniany sos.
Po trzecie: jest przejrzysty.
Gotowych sosów w sklepach nie brakuje, jednak zazwyczaj po przeczytaniu składu zastanawiamy się, czy na pewno chcemy to jeść. Jednak czemu by – zamiast słoika – nie kupić pomidorów w puszce i suszonych oraz warzyw i samemu czegoś nie zmajstrować?
Fajny przepis, ja np. do takich sosów kupuję w kartoniku pomidory primo gusto , są smaczne , słodziutkie, akie prawdziwe włoskie pomidorki 🙂