Muffiny z borówkami
Szybki i banalny w wykonaniu przepis na muffinki, które się zawsze udają. Delikatne i wilgotne, z kwaskowatą borówką – połączenie idealne! Świetnie sprawdzą się jako przekąska na wycieczkę czy też element lunchboxu.
Lista zakupów ( na keksówkę )
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- ¾ szklanki maślanki
- 200 g borówek
Krok pierwszy: w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Krok drugi: w drugiej misce ucieramy jajka z cukrem do uzyskanie jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy do niej olej i maślankę. Miksujemy chwilę.
Krok trzeci: do suchych składników dodajemy mokre oraz borówki. Mieszamy całość wyłącznie do połączenia się składników.
Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki, które wypełniamy do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Kwaskowatość ciasta i borówek można zrównoważyć kruszonką. Do muffinek świetnie sprawdzą się inne owoce jak jagody, maliny czy truskawki.
Dlaczego warto przygotować ten przepis?
– przygotowanie nie wymaga żadnych trudno dostępnych składników czy sprzętów,
– można dowolnie modyfikować smak poprzez inne owoce i dodatki,
– przygotowuje się je wyjątkowo szybko.