Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

Szybki i banalny w wykonaniu przepis na muffinki, które się zawsze udają. Delikatne i wilgotne, z kwaskowatą borówką – połączenie idealne! Świetnie sprawdzą się jako przekąska na wycieczkę czy też element lunchboxu.

0.

Lista zakupów ( na keksówkę )

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • ¾ szklanki maślanki
  • 200 g borówek

Krok pierwszy: w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.

 

Krok drugi: w drugiej misce ucieramy jajka z cukrem do uzyskanie jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy do niej olej i maślankę. Miksujemy chwilę.


Krok trzeci: do suchych składników dodajemy mokre oraz borówki. Mieszamy całość wyłącznie do połączenia się składników.


Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki, które wypełniamy do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.



Smacznego!

Kwaskowatość ciasta i borówek można zrównoważyć kruszonką. Do muffinek świetnie sprawdzą się inne owoce jak jagody, maliny czy truskawki.

Dlaczego warto przygotować ten przepis?

– przygotowanie nie wymaga żadnych trudno dostępnych składników czy sprzętów,

– można dowolnie modyfikować smak poprzez inne owoce i dodatki,

– przygotowuje się je wyjątkowo szybko.

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.3 / 5. Licznik ocen: 19

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

Ewelina Szwajorek

Ewelina Szwajorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *