Roladki z tortilli
Święta, święta i… pora zacząć myśleć o sylwestrze! Dlatego chciałbym Wam dziś zaproponować przepis na szybkie i bardzo łatwe w wykonaniu przekąski, idealne na pożegnanie starego roku oraz… dojadanie resztek ze świąt. 😉
Lista zakupów
Przygotowanie składników (ilość w zależności od tego, ile roladek chcemy uzyskać):
- tortille pełnoziarniste lub pszenne
- majonez (1 łyżka na każdy placek)
- sałata (2–3 liście na każdy placek)
- szynka (2–3 plastry na każdy placek)
- ser (2–3 plastry na każdy placek)
- łosoś wędzony (2–3 plastry na każdy placek)
- inne składniki – wedle uznania
Smarujemy tortillę majonezem, następnie obkładamy sałatą i wybranymi składnikami – u mnie: jedna z tortillą i serem, druga z łososiem. Zawijamy placki, tworząc z nich roladki, a następnie kroimy na mniejsze fragmenty. Gotowe!
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest bardzo prosty.
Nie trzeba absolutnie żadnego talentu kulinarnego, by przygotować estetycznie wyglądające i świetnie smakujące przekąski.
Po drugie: jest pyszny.
To niby tylko placki z majonezem i tortillą, ale wszyscy je uwielbiają. Roladki rozejdą się w mgnieniu oka!
Po trzecie: to znakomity sposób na dojedzenie produktów, które zostały po świętach.
Lodówka pełna serów, ryb, majonezu i wędlin? Wiecie, co z nimi robić!