Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
Reklamy

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, a co to za święta bez pierogów?! Przygotowałem dla Was przepis na znakomite ciasto pierogowe idealnie współgrające z każdym rodzajem farszu. Oczywiście nie zostawię Was z samym ciastem – w tym przepisie podpowiadam, jak zrobić pierogi ruskie, a w bliźniaczym poznacie instrukcję, jak zrobić pierogi z kapustą i pieczarkami. 🙂

0.

Ciasto

Przygotowanie składników (proporcje na ok. 70 pierogów):
  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 ml zimnej wody
  • 1 łyżka oleju

Farsz – pierogi ruskie

Przygotowanie składników (proporcje na ok. 70 pierogów. Uwaga, ja robiłem z 1/2 tej ilości, zdjęcia przedstawiają proporcje na 35 pierogów!):
  • 500 g twarogu
  • 4 cebule
  • 6 średnich ziemniaków
  • Sól i pieprz
  • Odrobina oleju do smażenia

Obieramy ziemniaki i cebulę.


W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości i tłuczemy je lub rozgniatamy widelcem. Cebulę siekamy na drobno (ja użyłem do tego malaksera) i podsmażamy na odrobinie oleju.


Przygotowujemy ciasto – mieszamy ze sobą składniki (mąkę, wodę i olej) i ugniatamy za pomocą robota lub ręcznie. Ciasto zostawiamy na parę minut, by odpoczęło, a my w tym czasie przygotowujemy farsz.


Rozdrabniamy twaróg – ja lubię, gdy ma gładką konsystencję, dlatego użyłem do tego malaksera.


Dokładnie mieszamy twaróg z potłuczonymi ziemniakami oraz podsmażoną cebulką – farsz jest gotowy!


Ciasto kroimy na dwie mniejsze części i rozwałkowujemy na cienką warstwę (im cieńsza, tym lepiej). Wycinamy ciasto w dowolny sposób – ja użyłem do tego filiżanek, ale pierogi mogą mieć dowolny kształt.

Lepimy! Do każdego pieroga nakładamy farsz, a następnie zasklepiamy brzegi palcami. Gotowe pierogi układamy na talerzu lub desce. Ważne jest, aby uprzednio porządnie podsypać pole odkładcze mąką, w przeciwnym razie pierogi po paru minutach leżenia przykleją się do powierzchni! W międzyczasie zagotowujemy wodę w dużym garnku.

Pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 3–4 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Po tym czasie wyjmujemy je do durszlaka i przelewamy ciepłą (jeśli mają być jedzone od razu) lub zimną (jeśli gotujemy je wcześniej z myślą o odgrzaniu) wodą.


Smacznego!

Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: pierogi to klasyka klasyk!

Z pierogów Polacy słyną na całym świecie. W wielu polskich domach pierogi są niemal synonimem bożonarodzeniowego posiłku.

Po drugie: można je robić z dowolnym farszem i na dowolny sposób.

Ciasto pierogowe można wykorzystać w dowolny sposób. Ruskie? Z kapustą i pieczarkami? Z mięsem? A może ze szpinakiem? Boczkiem? Owocami? Gotowane? Odsmażane? Pieczone? Ogranicza nas jedynie wyobraźnia!

Po trzecie: przepis na pierogi po prostu warto znać.

To na tyle prosta (choć czasochłonna) receptura, że trudno sobie wyobrazić, by polska gospodyni lub polski gospodarz z prawdziwego zdarzenia nie potrafił zrobić pierogów. 🙂 

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 4.2 / 5. Licznik ocen: 5

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *