Tequila Sunrise i Amaretto Sunrise
Tequilę Sunrise zna chyba każdy. Ten piękny drink, kojarzący się z Meksykiem i wschodzącym słońcem, od lat pobudza wyobraźnię i ogłupia kubki smakowe. Receptura na Sunrise’a – jak każdy dobry przepis – doczekała się wielu wariacji, z których jedną z najciekawszych jest Amaretto Sunrise, ukochany drink mojej żony. Nic dziwnego – jest pyszny! Koniecznie spróbujcie przygotować w domu zarówno tradycyjną wersję Sunrise’a, jak i tę słodszą – migdałową.
Lista zakupów:
- Sok pomarańczowy
- Tequila
- Amaretto
- Grenadyna Jeśli nie mamy grenadyny, możemy użyć syropu malinowego lub wiśniowego.
[:Listonic]
Wlewamy na dno szklanki 50 ml tequili lub amaretto.
Uzupełniamy szklankę sokiem pomarańczowym.
Do całości dolewamy ok. 5 ml grenadyny.
Smacznego!
Uwaga! W wielu barach podaje się drinki Sunrise ze słomką, co – moim zdaniem – jest błędem. Picie tego drinka przez słomkę sprawi, że już na starcie zasłodzimy nasze kubki smakowe syropem, a przecież ma on być ukoronowaniem drinka, powoli rozmywając się w soku w miarę picia.
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: to klasyk.
Wstyd nie znać – nie wyobrażam sobie bloga z przepisami na drinki bez tak podstawowej pozycji. Na dodatek wszyscy go lubią, dzięki czemu jest bezpieczny.
Po drugie: jest idealny na lato.
Lekki, słodki, o wyczuwalnym aromacie tequili lub amaretto… Latem stanowi uzupełnienie pięknej pogody, zimą i jesienią – namiastkę lata.
Po trzecie: jest szybki i prosty.
Zrobienie go to żadna filozofia, a efekt jest świetny! Składniki na niego możemy dostać w każdym sklepie –jeśli tylko nie będzie nam przeszkadzać podmianka syropu na jakiś inny niż grenadyna.